Makaron z sosem z batatów

Pomysł na pyszny obiad? Makaron z sosem z batatów. Tak dobrze przeczytałaś, z batatów można przygotować genialny sos. I już za moment dowiesz się jak to zrobić 😍
W przygotowaniu genialnego sosu pomógł nam blender próżniowy marki Philips.
Zobacz także: Szaszłyki z kurczaka w orzeźwiającej marynacie
Składniki:
Porcje- 2 szt. batat
- 3 szt. cebulka szalotka
- 3 ząbki czosnek
- 4 łyżki oliwa z oliwek
- 1/2 szkl. śmietanka 18%
- 1 szkl. bulion drobiowy/warzywny
- 1/2 szkl. ser parmezan
- 1 szt. papryczka chili
- 500 g makaron tagliatelle ugotowany
Sposób przygotowania:
- Podziel bataty i cebule szalotki na mniejsze kawałki.
- Następnie przełóż je do formy do pieczenia. Dodaj ząbki czosnku i oliwę z oliwek. Całość piecz w piekarniku przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Upieczone warzywa umieść w blenderze kielichowym.
- Jako kolejne składniki dodaj papryczkę chili, śmietankę i bulion drobiowy.
- Ugotowany makaron połącz z sosem z batatów i parmezanem.
- I to wszystko. Smacznego!
Komentarze