Makaronowa zapiekanka a’la lasagne

Wraz z poniedziałkiem przychodzimy z przepisem na pyszną zapiekankę makaronową a’la lasagne. Po prostu palce lizać!❤️
Składniki:
Porcje- 1 szt. cebula posiekana drobno
- 3 ząbki czosnek
- 400 g mięso wołowe
- 2 łyżki przecier pomidorowy
- 100 ml wino czerwone
- 500 ml passata pomidorowa
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 3 łyżeczki oregano
- 400 g makaron rurki ugotowany
- 250 g ricotta
- 50 g parmezan
- 130 g mozzarella
- 100 ml śmietanka 30%
- 2 łyżki natka pietruszki posiekana
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmaż ze sobą cebulę, czosnek i mięso wołowe.
- Po chwili dodaj przecier pomidorowy, wino czerwone oraz passatę pomidorową.
- Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Odstaw z palnika.
- Do ugotowanego makaronu dodaj ricottę, pamezan i mozzarellę.
- Jako ostatnie składniki dodaj śmietankę i posiekaną pietruszkę. Dokładnie wymieszaj.
- W formie do pieczenia ułóż kilka warstw z mięsnego farszu i mieszanki makaronowej. Na wierzchu posyp żółtym serem. Piecz przez 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze