Makaronowe kieszonki z farszem

Dziś przychodzimy do Was z kolejną propozycją wykorzystania makaronu lasagne. Tego nie możecie przegapić!
Składniki:
Porcje- 10 plastrów makaron lasagne
- 1/2 szt. cebula posiekana
- 2 ząbki czosnek
- 2 szt. marchewka
- 2 łyżki przecier pomidorowy
- 500 g mięso mielone z kurczaka podsmażony i doprawiony
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 100 ml czerwone wino
- 300 g passata pomidorowa
- 1 szkl. sos beszamelowy
- 1/2 szkl. ser żółty
- pietruszka posiekana, do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni podsmaż ze sobą cebulę, czosnek i startą marchewkę.
- Następnie dodaj przecier pomidorowy, kurczaka, pieprz, sól, czerwone wino oraz passatę pomidorową.
- Ułóż plaster makaronu lasagne w pozycji poziomej. Na środku rozsmaruj sos beszamelowy. Następnie ułóż kolejny arkusz makaronu, tym razem w pozycji pionowej.
- Na drugim plastrze makaronu ponownie rozprowadź sos beszamelowy. Następnie stwórz warstwę z sosu pomidorowego z kurczakiem i posyp żółtym serem.
- Z dwóch plastrów lasagne złóż kieszonkę (jak na zdjęciu poniżej).
- Na wierzchu każdej makaronowej układanki rozprowadź sos beszamelowy. Następnie posyp je serem i piecz przez 20 minut w rozgrzanym do 180°Celsjusza piekarniku.
- Makaronowe kieszonki udekoruj przy pomocy posiekanej pietruszki.
Komentarze