Makaronowe kotleciki

Makaronowe kotleciki to sprawdzony patent na pyszny i ciekawy obiad. Wystarczy naprawdę niewiele, aby je przygotować. Po prostu palce lizać 😍
Zobacz także: Chrupiąca przekąska z indyka na patyku
Składniki:
Porcje- 120 g masło
- 60 g mąka
- 180 ml mleko
- 80 g żółty ser
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 100 g kukurydza
- 1 szt. czerwona papryka
- 1/4 szkl. pietruszka posiekana
- 120 g makaron ugotowany
- 3 szt. jajka do panierki
- 1 szkl. mąka do panierki
- 1 szkl. bułka tarta do panierki
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni połącz masło i mąkę.
- Po chwili zacznij dodawać małymi partiami mleko.
- Na koniec dodaj do mieszanki żółty ser, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż powstałą mieszankę do miski. Następnie dodaj do niej: posiekaną pietruszkę, kukurydzę oraz czerwoną paprykę.
- Na koniec dodaj ugotowany makaron. Ponownie dokładnie wymieszaj.
- Z powstałego miksu zrób małe kotleciki, po czym obtocz w mące, jajkach i bułce tartej.
- Następnie smaż na patelni, aż każdy kotlecik zarumieni się z każdej strony.
- Smacznego!
Komentarze