Makaronowe ośmiorniczki

Kolejna ciekawa propozycja dla malucha. Takiemu obiadkowi z pewnością nie odmówi ?
Składniki:
PorcjePulpety
- 500 g indyk mielony
- 1-2 szt. jajka
- 4 łyżki bułka tarta
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 2 garści makaron bavette surowy
- 2 szt. liście laurowe
- kilka ziaren ziele angielskie;
Sos pomidorowy
- 1,5 puszki pomidory pelati
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta papryka słodka
- 1 szczypta oregano
- 1 łyżka śmietanka 12%
- orzeszki pini do dekoracji
- czarne oliwki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą: mięso mielone, jajka, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Z mieszanki uformuj małe pulpety, umieszczając w środku surowy makaron.
- Do dotującej się wody dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie ugotuj makaronowe ośmiorniczki.
- W rondelku przygotuj sos, łącząc: pomidory pelati, oregano, sól, pieprz, słodką paprykę oraz śmietankę.
- Ułóż ośmiorniczki na sosie i zrób im oczy przy pomocy oliwek i orzeszków pini. Smacznego!
Komentarze