PrzepisDla DzieciMakaronowe ośmiorniczki

Makaronowe ośmiorniczki

Makaronowe ośmiorniczki
Pyszności
04.02.2019 12:00, aktualizacja: 05.02.2019 08:27

Kolejna ciekawa propozycja dla malucha. Takiemu obiadkowi z pewnością nie odmówi ?

Składniki:

Pulpety

  1. 500 g indyk mielony
  2. 1-2 szt. jajka
  3. 4 łyżki bułka tarta
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1 łyżeczka pieprz
  6. 2 garści makaron bavette surowy
  7. 2 szt. liście laurowe
  8. kilka ziaren ziele angielskie;

Sos pomidorowy

  1. 1 szczypta pieprz
  2. 1 szczypta papryka słodka
  3. 1 szczypta oregano
  4. 1 łyżka śmietanka 12%
  5. orzeszki pini do dekoracji
  6. czarne oliwki do dekoracji
  7. 1,5 puszki pomidory pelati
  8. 1 szczypta sól

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą: mięso mielone, jajka, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Z mieszanki uformuj małe pulpety, umieszczając w środku surowy makaron.

Obraz

3. Do dotującej się wody dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie ugotuj makaronowe ośmiorniczki.

Obraz

4. W rondelku przygotuj sos, łącząc: pomidory pelati, oregano, sól, pieprz, słodką paprykę oraz śmietankę.

Obraz

5. Ułóż ośmiorniczki na sosie i zrób im oczy przy pomocy oliwek i orzeszków pini. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także