Genialny makosernik to połączenie dwóch tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych. Z naszym przepisem stworzysz więc idealną kombinację. Po prostu palce lizać!
Świąteczne ciasto przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Super puszysty sernik na piernikowym spodzie
Składniki:
PorcjeWarstwa makowa
- 600 g masa makowa
- 50 g masło miękkie
- 1 szt. jajko
Warstwa sernikowa
- 500 g ser twarogowy
- 100 g cukier drobny
- 2 szt. jajka
- 3 łyżki ekstrakt waniliowy
Dodatki
- 300 g masa kajmakowa
- 10 szt. czereśnie w zalewie
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj mieszankę makową. W tym celu połącz w robocie kuchennym: masę makową, miękkie masło i jajko.
- Powstałą mieszankę przełóż do formy i odstaw na bok.
- Czas na serowy miks. Tym razem zmiksuj w robocie kuchennym: jajka, cukier, ser twarogowy i ekstrakt waniliowy.
- Przełóż mieszankę do formy i piecz w Ovi przez 40-50 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Na upieczonym i ostudzonym cieście rozprowadź masę kajmakową. Na koniec udekoruj czereśniami w zalewie.
- Smacznego!