PrzepisMalinowa chmurka bez pieczenia

Malinowa chmurka bez pieczenia

Malinowa chmurka bez pieczenia
Pyszności
24.08.2020 17:00, aktualizacja: 26.08.2020 08:43

Malinowa chmurka bez pieczenia to sprawdzony pomysł na pyszne ciasto wakacyjne. Po prostu nikt nie będzie umiał się mu oprzeć. Palce lizać!

Wszystkie warstwy naszego deseru przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

Spód

  1. 220 g herbatniki maślane
  2. 120 g masło roztopione

Malinowa warstwa

  1. 500 g maliny świeże
  2. 250 ml woda
  3. 2 szt. galaretka malinowa

Śmietankowa warstwa

  1. 500 ml śmietanka 30%
  2. 5 łyżek cukier puder
  3. 400 g ser mascarpone
  4. 1,5 łyżeczki żelatyna opcjonalnie
  5. 5 łyżek wrzątek opcjonalnie

Pozostałe składniki do dekoracji

  1. kilka szt. mini beziki
  2. 1/4 szkl. płatki migdałów
  3. kilka szt. maliny świeże

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu zmiksuj w blenderze herbatniki i roztopione masło. Następnie przenieś mieszankę do formy do pieczenia i wstaw do lodówki.

Obraz

2. Ponownie użyj blendera. Tym razem zmiksuj maliny i wodę. Zagotuj mieszankę i dodaj do niej dwie galaretki.

Obraz

3. Tak przygotowaną mieszankę przelej na spód z herbatników. Ciasto umieść w lodówce.

Obraz

4. Po godzinie przygotuj trzecią, a zarazem ostatnią warstwę. Połącz w blenderze śmietankę, cukier puder i serek mascarpone. Jeśli chcesz przyśpieszyć cały proces, dodaj do mieszanki żelatynę.

Obraz

5. Umieść serową warstwę w formie i wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekoruj według uznania. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także