PrzepisDeseryMalinowa chmurka - idealne ciasto warstwowe

Malinowa chmurka - idealne ciasto warstwowe

Malinowa chmurka - idealne ciasto warstwowe
Pyszności
24.04.2019 12:00, aktualizacja: 31.10.2019 12:43

Malinowa chmurka to idealny deser na każdą okazję. Zawróci Wam w głowach już od pierwszego kęsa ? Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia ?

Jeśli kochacie słodkości równie mocno jak my, mamy jeszcze mały bonus. Oto przepis na wspaniały sernik z francuskim akcentem.

Składniki:

Ciasto kruche

  1. 60 g masło miękkie
  2. 3 szt. żółtko
  3. 7 g cukier wanilinowy
  4. 2 łyżki cukier puder
  5. 1 łyżeczka proszek do pieczenia płaska
  6. 200 g mąka

Serowa warstwa

  1. 300 g serek mascarpone
  2. 5 łyżek cukier puder
  3. 1,5 łyżeczki żelatyna
  4. 5 łyżek gorąca woda
  5. 400 ml śmietanka 30%

Beza z migdałami

  1. 3 szt. białka
  2. 1 szczypta sól
  3. 150 g cukier
  4. 1 łyżka mąka ziemniaczana
  5. 3 garście migdały w platkach

Malinowa wkładka

  1. 400 g malin rozmrożone i świeże
  2. 2 szt. galaretka malinowa
  3. 2 szkl. gorąca woda

Sposób przygotowania:

1. Z przygotowanych składników stwórz ciasto kruche. Następnie rozprowadź je w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

2. W dwóch szklankach gorącej wody rozpuść galaretki malinowe. Na ostudzonym spodzie ułóż maliny, po czym zalej je galaretkami. Wstaw do lodówki.

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj białą warstwę, łącząc ze sobą śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Umieść masę w formie do pieczenia i ponownie wstaw do lodówki.

Obraz

4. I na koniec czas na bezę. Przy pomocy miksera połącz białka, sól, cukier i mąkę ziemniaczaną. Z uzyskanej mieszanki uformuj okrąg i posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika na 70 minut (temp. 140 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Gotową bezę ułóż na wierzchu ciasta. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także