Malinowa chmurka to idealny deser na każdą okazję. Zawróci Wam w głowach już od pierwszego kęsa ? Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia ?
Jeśli kochacie słodkości równie mocno jak my, mamy jeszcze mały bonus. Oto przepis na wspaniały sernik z francuskim akcentem.
Składniki:
PorcjeCiasto kruche
- 60 g masło miękkie
- 3 szt. żółtko
- 7 g cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukier puder
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia płaska
- 200 g mąka
Malinowa wkładka
- 400 g malin rozmrożone i świeże
- 2 szt. galaretka malinowa
- 2 szkl. gorąca woda
Serowa warstwa
- 400 ml śmietanka 30%
- 300 g serek mascarpone
- 5 łyżek cukier puder
- 1,5 łyżeczki żelatyna
- 5 łyżek gorąca woda
Beza z migdałami
- 3 szt. białka
- 1 szczypta sól
- 150 g cukier
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 3 garście migdały w platkach
Sposób przygotowania:
- Z przygotowanych składników stwórz ciasto kruche. Następnie rozprowadź je w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W dwóch szklankach gorącej wody rozpuść galaretki malinowe. Na ostudzonym spodzie ułóż maliny, po czym zalej je galaretkami. Wstaw do lodówki.
- W międzyczasie przygotuj białą warstwę, łącząc ze sobą śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Umieść masę w formie do pieczenia i ponownie wstaw do lodówki.
- I na koniec czas na bezę. Przy pomocy miksera połącz białka, sól, cukier i mąkę ziemniaczaną. Z uzyskanej mieszanki uformuj okrąg i posyp płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika na 70 minut (temp. 140 stopni Celsjusza).
- Gotową bezę ułóż na wierzchu ciasta. Smacznego!
Malinowa chmurkaW tej pysznej chmurce znajdziesz kilka warstw, które razem tworzą niesamowitą całość 🍰❤️😉PRZEPIS 👉 http://www.pysznosci.pl/251547
Posted by Słodkości on Saturday, April 6, 2019