Malinowe ciasto na zimno w waflu

Malinowe ciasto na zimno w waflu to idealny pomysł na wakacyjny deser dla całej rodziny. Co więcej, przygotujesz go w szybki i prosty sposób. Takie przepisy lubimy najbardziej 😍
Zobacz także: Leśny mech w formie kopuły
Składniki:
PorcjePodstawowe składniki
- 2 szt. wafel
- 200 g maliny
- 2 szt. galaretka malinowa
- 400 ml wrzątek
I warstwa
- 400 g śmietanka 30%
- 4 łyżki cukier puder
- 250 g mascarpone
- 150 ml wrzątek
- 1 szt. galaretka krystaliczna
II warstwa
- 300 g śmietanka 30%
- 3 łyżki cukier puder
- 180 g mascarpone
- 130 ml wrzątek
- 1 szt. galaretka krystaliczna
Sposób przygotowania:
- W kwadratowej formie umieść folię spożywczą. Następnie na dnie ułóż arkusz wafla.
- Teraz przygotuj pierwszą warstwę. W tym celu zmiksuj ze sobą: śmietankę, cukier puder, mascarpone...
- ...i ostudzoną galaretkę krystaliczną.
- Przelej mieszankę do formy. Na wierzchu ułóż maliny, po czym wstaw do lodówki do ostudzenia.
- W międzyczasie rozpuść we wrzątku dwie galaretki malinowe. Kiedy pierwsza mieszanka stężeje, przelej galaretki do formy. Ponownie umieść ciasto w lodówce.
- I czas na ostatnią warstwę. Przygotuj ją w ten sam sposób jak pierwszą warstwę, tylko w mniejszych proporcjach. Na wierzchu ułóż wafel.
- Smacznego!
Komentarze