Malinowiec bez pieczenia

Uwielbiamy słodkości, dlatego dziś znowu przygotowaliśmy dla Was pyszny deser ❤️ Tym razem wykorzystaliśmy maliny, które świetnie komponują się z naszą pyszną masą ? Po prostu idealne połączenie ☺️
Składniki:
PorcjeSpód ciasta
- 200 g herbatniki kakaowe
- 50 g cukier
- 100 g masło roztopione
Mus malinowy
- 270 g maliny
- 100 g cukier
- 2 łyżki woda
- 1 łyżka mąka kukurydziana
Masa
- 180 g biała czekolada
- 240 ml śmietanka 36 % podzielona na pół
- 600 g serek śmietankowy
- 100 g cukier puder
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 150 g maliny
Sposób przygotowania:
- W blenderze połącz ze sobą herbatniki kakaowe, cukier oraz roztopione masło. Z powstałej mieszanki stwórz spód i chłodź przez 15 minut.
- Teraz czas na przygotowanie musu malinowego. W tym celu połącz ze sobą w garnku maliny oraz cukier. Po chwili dodaj wodę wymieszaną z mąką kukurydzianą. Kiedy mus będzie już gotowy, odłóż na bok do ostudzenia.
- W kąpieli wodnej połącz ze sobą białą czekoladę i śmietankę (120 ml).
- W mikserze umieść serek śmietankowy. Po chwili dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz śmietankę 36% (120 ml).
- Jako ostatni składnik dodaj mieszankę z białej czekolady i śmietanki.
- Na spodzie herbatników umieść maliny. Następnie utwórz warstwę z przygotowanej masy, a na samym wierzchu rozprowadź mus malinowy. Chłodź deser min. 5 godzin.
- Smacznego!
Komentarze