PrzepisDeseryMarchewkowiec z sernikiem

Marchewkowiec z sernikiem

Marchewkowiec z sernikiem
Pyszności
06.10.2018 11:00, aktualizacja: 10.10.2018 10:40

To ciasto dosłownie zawróciło nam w głowach! Nie dość, że jest pyszne w smaku, to jeszcze świetnie się prezentuje ❤️

Składniki:

Sernik

  1. 260 g serek śmietankowy temperatura pokojowa
  2. 2 szt. jajka
  3. 1/2 szkl. cukier
  4. 1 łyżeczka mąka
  5. 1/2 szkl. śmietanka 18%
  6. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Ciasto marchewkowe

  1. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  2. 1,5 szkl. mąka
  3. 1 łyżeczka cynamon
  4. 1/4 łyżeczki gałka muszkatołowa
  5. 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  6. 1 szczypta sól
  7. 1 szczypta goździki
  8. 2 szt. marchewka starta na tarce
  9. lukier opcjonalnie, do dekoracji
  10. 3/4 szkl. olej
  11. 3/4 szkl. cukier biały
  12. 1/4 szkl. cukier brązowy
  13. 2 szt. jajka

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania masy sernikowej. W tym celu połącz ze sobą serek śmietankowy, jajka, cukier i mąkę.

Obraz

2. Po chwili dodaj śmietankę oraz ekstrakt waniliowy. Ponownie wymieszaj.

Obraz

3. W drugiej misce przygotuj ciasto marchewkowe. Tym razem połącz olej, dwa rodzaje cukru, jajka i ekstrakt waniliowy.

Obraz

4. Jako kolejne składniki dodaj: mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę oczyszczoną, sól i goździki.

Obraz

5. Nie zapomnij dodać również startych na tarce marchewek. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

6. W formie do pieczenia stwórz pierwszą warstwę z ciasta marchewkowego. Następnie zacznij robić kleksy masą sernikową i z ciasta marchewkowego. Na wierzchu rozprowadź resztę masy sernikowej i wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Gotowe ciasto możesz polać lukrem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także