PrzepisMarynata do karkówki na 4 sposoby

Marynata do karkówki na 4 sposoby

Marynata do karkówki na 4 sposoby
Pyszności
08.08.2019 17:00, aktualizacja: 09.08.2019 08:40

Marynata do karkówki jest niezbędna w letnim sezonie. W końcu to właśnie wtedy spotykamy się ze znajomymi przy grillu. A karkówka jest wtedy podstawą, jeśli chodzi o tradycyjne menu ?

Składniki:

Miodowo-musztardowa

  1. 1 łyżka musztarda francuska
  2. 1 łyżka musztarda sarepska
  3. 1/3 szkl. miód wielokwiatowy
  4. 2 szt. ząbki czosnku
  5. 1/3 szkl. oliwa z oliwek
  6. 1 łyżka oregano
  7. 1 łyżka majeranek
  8. 1 łyżeczka sól
  9. 1 łyżeczka pieprz

Ketchup-chili

  1. 1/3 szkl. olej roślinny
  2. 1 szt. szalotka
  3. 1 łyżka brązowy cukier
  4. 2 szt. papryczki chili
  5. 2 szt. ząbki czosnku
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1 łyżeczka pieprz
  8. 1/2 szkl. pikantny ketchup

Piwno-miodowa

  1. 1/2 szkl. piwo jasne
  2. 1/2 szkl. miód wielokwiatowy
  3. 1/2 szt. cebula
  4. 2 łyżki ocet jabłkowy
  5. 1 łyżka imbir
  6. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana

Jogurtowo-miętowa

  1. 1 szkl. jogurt naturalny
  2. 1/2 szt. cebula czerwona
  3. 1 szt. cytryna sok
  4. 1/3 szkl. świeża mięta
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1 łyżeczka pieprz

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować marynatę miodowo-musztardową, połącz ze sobą: miód, oliwę z oliwek, musztardę francuską, musztardę sarepską, czosnek, oregano, majeranek, pieprz i sól.

Obraz

2. Marynatę z ketchupem i chili stworzysz przy pomocy: ketchupu, oleju, szalotki, brązowego cukru, papryczek chili, czosnku, pieprzu i soli.

Obraz

3. Na mieszankę piwno-miodową składa się: miód, ocet jabłkowy, piwo jasne, cebula, imbir, pietruszka, pieprz i sól.

Obraz

4. I na koniec kombinacja jogurtu i mięty. Tym razem połącz ze sobą: jogurt, cebulę, sok z cytryny, świeżą miętę, sól i pieprz.

Obraz

5. Włóż mięso do marynaty i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie usmaż na grillu i gotowe!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także