Przepis na marynowane jajka z burakami. Nie tylko świetnie smakują, ale wyglądają wyjątkowo!

Dla miłośników buraków, solanki i sfermentowanej żywności mamy coś, co zmieni wasz punk widzenia na jajka. Jajko samo w sobie doskonale smakuje, ale z odrobiną buraków roztoczy swój urok na niejedną osobę. Buraki również sprawią, że jajko będzie miało dość niecodzienny kolor, a lekko pikantny słodko-kwaśny smak… Sami musicie spróbować!

Marynowane jajka z burakami

jajka

Dla początkujących polecamy słoiki o pojemności jednego litra. Czas przygotowania to jedyne 20 minut, a przekąska będzie gotowa po 3 dniach.

Przepis na marynowane jajka z burakami. Nie tylko świetnie smakują, ale wyglądają wyjątkowo!
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Mika
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Przepis na marynowane jajka z burakami. Nie tylko świetnie smakują, ale wyglądają wyjątkowo!
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku wymieszaj buraki, ocet, goździki, buraki, cukier i sól. Doprowadź mieszaninę do wrzenia.
  2. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia. Odczekaj aż wszystko wystudzi się do temperatury pokojowej.
  3. Umieść jajka w słoiku i zalej wystudzoną mieszanką.
  4. Uszczelnij słoiki i umieść w lodówce na co najmniej trzy dni
  5. Pamiętaj, aby wstrząsać je delikatnie co noc i upewnić się, że wszystko jest pokryte sokiem w buraków.
  6. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×