Przepis na marynowane jajka z burakami. Nie tylko świetnie smakują, ale wyglądają wyjątkowo!

Dla miłośników buraków, solanki i sfermentowanej żywności mamy coś, co zmieni wasz punk widzenia na jajka. Jajko samo w sobie doskonale smakuje, ale z odrobiną buraków roztoczy swój urok na niejedną osobę. Buraki również sprawią, że jajko będzie miało dość niecodzienny kolor, a lekko pikantny słodko-kwaśny smak… Sami musicie spróbować!
Marynowane jajka z burakami
Dla początkujących polecamy słoiki o pojemności jednego litra. Czas przygotowania to jedyne 20 minut, a przekąska będzie gotowa po 3 dniach.
Sposób przygotowania:
- W rondelku wymieszaj buraki, ocet, goździki, buraki, cukier i sól. Doprowadź mieszaninę do wrzenia.
- Gdy cukier się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia. Odczekaj aż wszystko wystudzi się do temperatury pokojowej.
- Umieść jajka w słoiku i zalej wystudzoną mieszanką.
- Uszczelnij słoiki i umieść w lodówce na co najmniej trzy dni
- Pamiętaj, aby wstrząsać je delikatnie co noc i upewnić się, że wszystko jest pokryte sokiem w buraków.
- Smacznego!
Komentarze