PrzepisPrzekąskiPrzepis na marynowane jajka z burakami. Nie tylko świetnie smakują, ale wyglądają wyjątkowo!

Przepis na marynowane jajka z burakami. Nie tylko świetnie smakują, ale wyglądają wyjątkowo!

Przepis na marynowane jajka z burakami. Nie tylko świetnie smakują, ale wyglądają wyjątkowo!
Mika
15.10.2016 17:11, aktualizacja: 01.06.2017 13:11

Dla miłośników buraków, solanki i sfermentowanej żywności mamy coś, co zmieni wasz punk widzenia na jajka. Jajko samo w sobie doskonale smakuje, ale z odrobiną buraków roztoczy swój urok na niejedną osobę. Buraki również sprawią, że jajko będzie miało dość niecodzienny kolor, a lekko pikantny słodko-kwaśny smak... Sami musicie spróbować!

Marynowane jajka z burakami

Obraz

Dla początkujących polecamy słoiki o pojemności jednego litra. Czas przygotowania to jedyne 20 minut, a przekąska będzie gotowa po 3 dniach.

Składniki:

  1. 12 szt. jajka na twardo, obrane i schłodzone
  2. 1 szt. cebula pokrojona w plasterki
  3. 0,5 kg buraki marynowane
  4. 1 szklanka biały ocet
  5. 1 szklanka cukier
  6. 8 szt. goździki
  7. 2 łyżeczki sól
Sposób przygotowania:
1. W rondelku wymieszaj buraki, ocet, goździki, buraki, cukier i sól. Doprowadź mieszaninę do wrzenia.
2. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia. Odczekaj aż wszystko wystudzi się do temperatury pokojowej.
3. Umieść jajka w słoiku i zalej wystudzoną mieszanką.
4. Uszczelnij słoiki i umieść w lodówce na co najmniej trzy dni
5. Pamiętaj, aby wstrząsać je delikatnie co noc i upewnić się, że wszystko jest pokryte sokiem w buraków.
6. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także