Smakowe masło na 6 ciekawych sposobów

Dziś przychodzimy z pomysłem na masło smakowe i to w kilku ciekawych wersjach. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie!



Zobacz także: Genialny przepis na czebureki z mięsem
Składniki:
PorcjeGorgonzola i orzechy włoskie
- 200 g miękkie masło
- 30 g ser gorgonzola
- 1/2 szkl. orzechy włoskie
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1 łyżka sól morska
Boczek i cheddar
- 200 g miękkie masło
- 150 g boczek podsmażony
- 1/2 szkl. ser cheddar starty
- 1/3 szkl. szczypiorek posiekany
- 1-2 szt. ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprz
Rozmaryn i czosnek
- 200 g miękkie masło
- 2 szt. gałązki rozmarynu obrane
- 2 szt. ząbki czosnku
- 1 łyżka suszona cebula
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżka sól morska
Suszone pomidory i oliwki
- 200 g miękkie masło
- 1/3 szkl. suszone pomidory pokrojone
- 1/3 szkl. oliwki czarne pokrojone
- 1-2 szt. ząbki czosnku
- 1/3 szkl. świeża bazylia posiekana
- 1 szczypta pieprz
Chili i cytryna
- 200 g miękkie masło
- 2 szt. papryczki chili pokrojone
- 1 szt. ząbek czosnku
- 1 łyżeczka skórka z cytryny starta
- 1 łyżka sól morska
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Curry i cynamon
- 200 g miękkie masło
- 1/4 szkl. kolendra posiekana
- 1 łyżka skórka z cytryny starta
- 1 szt. ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kurkuma
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżka sól morska
- 1 łyżeczka pieprz


Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą miękkie masło, gorgonzolę, orzechy włoskie, natkę pietruszki, sól i pieprz. Powstałą mieszankę przenieś na papier do pieczenia i zwiń w rulon.
- W drugiej misce wymieszaj ze sobą miękkie masło, podsmażony boczek, cheddar, szczypiorek, czosnek i pieprz. Tak jak wyżej, przełóż mieszankę na papier do pieczenia i zwiń w rulon.
- W trzecim wypadku połącz ze sobą: miękkie masło, rozmaryn, czosnek, cebulę suszoną, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj i postępuj dalej jak wyżej.
- Czas na czwartą propozycję, na którą składa się: miękkie masło, suszone pomidory, czarne oliwki, czosnek, bazylia oraz pieprz. Zwiń w rulon jak poprzednie mieszanki.
- Aby przygotować 5 opcję w misce połącz ze sobą: miękkie masło, papryczki chilli, czosnek, skórkę i sok z cytryny, sól oraz pieprz. Mieszankę zwiń w rulon.
- I na koniec smakowe masło z kolendrą, skórką z cytryny, kurkumą, curry, cynamonem, solą oraz pieprzem. Je również zabezpiecz przy pomocy papieru do pieczenia.
- Każde zawinięte masło wstaw do lodówki na dwie godziny. I to wszystko!
Komentarze