Mazurek pomarańczowy

Porcje
4
Porcje
4
Składniki
Spód
Warstwa pomarańczowa
Dodatki
Sposób przygotowania
  1. Cały proces rozpocznij od przygotowania pomarańczowej wkładki. W tym celu zmiksuj w blenderze: obrane pomarańcze, cukier i sok z limonki.
  2. Powstałą mieszankę gotuj ok. 15 minut, aż zgęstnieje.
  3. Teraz czas na ciasto kruche. Aby je przygotować, połącz na stolnicy: dwa rodzaje mąk, masło, żółtka, cukier puder i śmietanę. Kiedy już uzyskasz formę ciasta, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego kółko, po czym umieść w formie do pieczenia. Z reszty ciasta zrób dwa warkoczyki i ułóż je dookoła formy. Teraz lekko ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz je w Ovi przez 15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
  5. Na gotowym i ostudzonym spodzie rozprowadź pomarańczową mieszankę. Na koniec udekoruj płatkami migdałów, tworząc małe kwiatki. Możesz dodać również skórkę z pomarańczy.
  6. I to wszystko!
Mazurek pomarańczowy