Meksykańskie wege burgery

Kolorowo dzisiaj się zrobi, a wszystko to za sprawą oryginalnych wege burgerów. Im nie można powiedzieć nie!
Składniki:
Porcje- 1/2 szkl. czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1/2 szkl. cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 szkl. kukurydza
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 2 szt. jajka
- 1 szkl. czerwona fasola
- 1/2 szkl. soczewica
- 1 łyżka siemię lniane
- 1 szkl. płatki owsiane zmielone
- 2 łyżeczki papryka w proszku
- 2 łyżeczki kmin rzymski
- 1/4 łyżeczki czosnek w proszku
- 1/4 łyżeczki sól
- 1/4 łyżeczki pieprz cayenne
- 4 szt. bułki
- 4 łyżki sos ajwar
- 4 liście sałata
Sposób przygotowania:
- Na patelni połącz ze sobą czerwoną paprykę, cebulę oraz kukurydzę. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż mieszankę do miski. Następnie dodaj fasolę i soczewicę.
- Nie zapomnij dodać także zmielone płatki owsiane, siemię lniane, paprykę w proszku, kmin rzymski, czosnek w proszku, sól oraz pieprz cayenne.
- Nie zapomnij dodać również 2 jajek. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 15 minut.
- Następnie uformuj z mieszanki burgery i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza)
- Na bułkach rozprowadź sos, dodaj liść sałaty i upieczone burgery. Górną część bułki skrop oliwą z oliwek.
- I to wszystko!
Komentarze