Mięsny pasztet z koniakiem i orzechami

Mięsny pasztet z koniakiem i orzechami to nasza propozycja na bożonarodzeniową przekąskę podczas rodzinnych spotkań. W naszych domach, wśród rarytasów przygotowanych przez babcie i mamy, nigdy nie mogło zabraknąć pasztetu.

A że kochamy pielęgnować tradycje, ta receptura musiała znaleźć się na naszej stronie. To jednak nie koniec! Doskonale wiesz, że lubimy eksperymentować w kuchni. Tym razem postanowiliśmy przygotować pasztet w blenderze, dzięki czemu zyskał niesamowicie aksamitną konsystencję.

W przepisie wykorzystaliśmy blender próżniowy marki Philips (KUPISZ GO TUTAJ).

Zobacz także: Wigilijna zupa grzybowa w formie kremu

 

Mięsny pasztet z koniakiem i orzechami1
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Mięsny pasztet z koniakiem i orzechami
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku umieść: karkówkę wieprzową, łatę wołową żeberka cielęce, owoce jałowca, liście laurowe, ziele angielskie, anyż gwiaździsty i sól. Dolej wodę, tak aby przykryła mięso w całości. Gotuj pod przykryciem przez dwie godziny na małym ogniu.
    W dużym garnku umieść: karkówkę wieprzową, łatę wołową żeberka cielęce, owoce jałowca, liście laurowe, ziele angielskie, anyż gwiaździsty i sól. Dolej wodę, tak aby przykryła mięso w całości. Gotuj pod przykryciem przez dwie godziny na małym ogniu.
  2. Jako kolejne składniki dodaj: wątróbkę drobiową i cebule. Gotuj przez kolejne 15 minut.
    Jako kolejne składniki dodaj: wątróbkę drobiową i cebule. Gotuj przez kolejne 15 minut.
  3. Po tym czasie odcedź mięso i dodaj bułki maślane. Odstaw do ostygnięcia, po czym oddziel mięso od kości i tłuszczu.
    Po tym czasie odcedź mięso i dodaj bułki maślane. Odstaw do ostygnięcia, po czym oddziel mięso od kości i tłuszczu.
  4. W międzyczasie zmiel w blenderze orzechy włoskie.
    W międzyczasie zmiel w blenderze orzechy włoskie.
  5. Po raz kolejny użyj blendera. Tym razem w celu uzyskania aksamitnej konsystencji pasztetu. Umieść w urządzeniu: ugotowane mięso, bułki maślane, jajka, gałkę muszkatołową, imbir, sól, pieprz i mleko.
    Po raz kolejny użyj blendera. Tym razem w celu uzyskania aksamitnej konsystencji pasztetu. Umieść w urządzeniu: ugotowane mięso, bułki maślane, jajka, gałkę muszkatołową, imbir, sól, pieprz i mleko.
  6. Zblendowaną mieszankę przełóż do miski i połącz ją ze zmielonymi orzechami i koniakiem.
    Zblendowaną mieszankę przełóż do miski i połącz ją ze zmielonymi orzechami i koniakiem.
  7. Umieść pierwszą warstwę pasztetu w formie do pieczenia. Dodaj suszone śliwki i stwórz kolejne warstwy. Przy pomocy noża zrób na wierzchu pasztetu szachownicę. Dodaj orzechy i przykryj folią aluminiową.
    Umieść pierwszą warstwę pasztetu w formie do pieczenia. Dodaj suszone śliwki i stwórz kolejne warstwy. Przy pomocy noża zrób na wierzchu pasztetu szachownicę. Dodaj orzechy i przykryj folią aluminiową.
  8. Piecz pasztet przez 90 minut, temperatura 200 stopni Celsjusza. Smacznego!
    Piecz pasztet przez 90 minut, temperatura 200 stopni Celsjusza. Smacznego!

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×