Mięsny pasztet z koniakiem i orzechami

Mięsny pasztet z koniakiem i orzechami to nasza propozycja na bożonarodzeniową przekąskę podczas rodzinnych spotkań. W naszych domach, wśród rarytasów przygotowanych przez babcie i mamy, nigdy nie mogło zabraknąć pasztetu.
A że kochamy pielęgnować tradycje, ta receptura musiała znaleźć się na naszej stronie. To jednak nie koniec! Doskonale wiesz, że lubimy eksperymentować w kuchni. Tym razem postanowiliśmy przygotować pasztet w blenderze, dzięki czemu zyskał niesamowicie aksamitną konsystencję.
W przepisie wykorzystaliśmy blender próżniowy marki Philips (KUPISZ GO TUTAJ).
Zobacz także: Wigilijna zupa grzybowa w formie kremu
Składniki:
Porcje- 400 g karkówka wieprzowa
- 400 g łata wołowa
- 400 g żeberka cielęce
- 5-6 ziaren owoce jałowca
- 4-5 szt. liście laurowe
- 5-6 ziaren ziele angielskie;
- 2 ziarna anyż gwiaździsty
- 1 1/2 łyżki sól
- woda (ma przykryć w całości mięso)
- 400 g wątróbka drobiowa
- 2 szt. cebula
- 2 szt. bułki maślane
- 200 g orzechy włoskie
- 3 szt. jajka
- 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka imbir
- 1 łyżeczka pieprz
- 200 ml mleko
- koniak opcjonalnie
- suszone śliwki do środka
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku umieść: karkówkę wieprzową, łatę wołową żeberka cielęce, owoce jałowca, liście laurowe, ziele angielskie, anyż gwiaździsty i sól. Dolej wodę, tak aby przykryła mięso w całości. Gotuj pod przykryciem przez dwie godziny na małym ogniu.
- Jako kolejne składniki dodaj: wątróbkę drobiową i cebule. Gotuj przez kolejne 15 minut.
- Po tym czasie odcedź mięso i dodaj bułki maślane. Odstaw do ostygnięcia, po czym oddziel mięso od kości i tłuszczu.
- W międzyczasie zmiel w blenderze orzechy włoskie.
- Po raz kolejny użyj blendera. Tym razem w celu uzyskania aksamitnej konsystencji pasztetu. Umieść w urządzeniu: ugotowane mięso, bułki maślane, jajka, gałkę muszkatołową, imbir, sól, pieprz i mleko.
- Zblendowaną mieszankę przełóż do miski i połącz ją ze zmielonymi orzechami i koniakiem.
- Umieść pierwszą warstwę pasztetu w formie do pieczenia. Dodaj suszone śliwki i stwórz kolejne warstwy. Przy pomocy noża zrób na wierzchu pasztetu szachownicę. Dodaj orzechy i przykryj folią aluminiową.
- Piecz pasztet przez 90 minut, temperatura 200 stopni Celsjusza. Smacznego!
Komentarze