PrzepisMięsny pasztet z koniakiem i orzechami

Mięsny pasztet z koniakiem i orzechami

Mięsny pasztet z koniakiem i orzechami
Pyszności
16.12.2019 17:00, aktualizacja: 16.08.2020 14:31

Mięsny pasztet z koniakiem i orzechami to nasza propozycja na bożonarodzeniową przekąskę podczas rodzinnych spotkań. W naszych domach, wśród rarytasów przygotowanych przez babcie i mamy, nigdy nie mogło zabraknąć pasztetu.

A że kochamy pielęgnować tradycje, ta receptura musiała znaleźć się na naszej stronie. To jednak nie koniec! Doskonale wiesz, że lubimy eksperymentować w kuchni. Tym razem postanowiliśmy przygotować pasztet w blenderze, dzięki czemu zyskał niesamowicie aksamitną konsystencję.

Składniki:

  1. 400 g karkówka wieprzowa
  2. 400 g łata wołowa
  3. 2 szt. cebula
  4. 2 szt. bułki maślane
  5. 200 g orzechy włoskie
  6. 3 szt. jajka
  7. 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
  8. 1 łyżeczka imbir
  9. 1 łyżeczka pieprz
  10. 200 ml mleko
  11. koniak opcjonalnie
  12. suszone śliwki do środka
  13. 400 g żeberka cielęce
  14. 5-6 ziaren owoce jałowca
  15. 4-5 szt. liście laurowe
  16. 5-6 ziaren ziele angielskie;
  17. 2 ziarna anyż gwiaździsty
  18. 1 1/2 łyżki sól
  19. woda (ma przykryć w całości mięso)
  20. 400 g wątróbka drobiowa

Sposób przygotowania:

1. W dużym garnku umieść: karkówkę wieprzową, łatę wołową żeberka cielęce, owoce jałowca, liście laurowe, ziele angielskie, anyż gwiaździsty i sól. Dolej wodę, tak aby przykryła mięso w całości. Gotuj pod przykryciem przez dwie godziny na małym ogniu.

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj: wątróbkę drobiową i cebule. Gotuj przez kolejne 15 minut.

Obraz

3. Po tym czasie odcedź mięso i dodaj bułki maślane. Odstaw do ostygnięcia, po czym oddziel mięso od kości i tłuszczu.

Obraz

4. W międzyczasie zmiel w blenderze orzechy włoskie.

Obraz

5. Po raz kolejny użyj blendera. Tym razem w celu uzyskania aksamitnej konsystencji pasztetu. Umieść w urządzeniu: ugotowane mięso, bułki maślane, jajka, gałkę muszkatołową, imbir, sól, pieprz i mleko.

Obraz

6. Zblendowaną mieszankę przełóż do miski i połącz ją ze zmielonymi orzechami i koniakiem.

Obraz

7. Umieść pierwszą warstwę pasztetu w formie do pieczenia. Dodaj suszone śliwki i stwórz kolejne warstwy. Przy pomocy noża zrób na wierzchu pasztetu szachownicę. Dodaj orzechy i przykryj folią aluminiową.

Obraz

8. Piecz pasztet przez 90 minut, temperatura 200 stopni Celsjusza. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także