Mięsny pasztet z koniakiem i orzechami

Porcje
1
Porcje
1
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W dużym garnku umieść: karkówkę wieprzową, łatę wołową żeberka cielęce, owoce jałowca, liście laurowe, ziele angielskie, anyż gwiaździsty i sól. Dolej wodę, tak aby przykryła mięso w całości. Gotuj pod przykryciem przez dwie godziny na małym ogniu.
  2. Jako kolejne składniki dodaj: wątróbkę drobiową i cebule. Gotuj przez kolejne 15 minut.
  3. Po tym czasie odcedź mięso i dodaj bułki maślane. Odstaw do ostygnięcia, po czym oddziel mięso od kości i tłuszczu.
  4. W międzyczasie zmiel w blenderze orzechy włoskie.
  5. Po raz kolejny użyj blendera. Tym razem w celu uzyskania aksamitnej konsystencji pasztetu. Umieść w urządzeniu: ugotowane mięso, bułki maślane, jajka, gałkę muszkatołową, imbir, sól, pieprz i mleko.
  6. Zblendowaną mieszankę przełóż do miski i połącz ją ze zmielonymi orzechami i koniakiem.
  7. Umieść pierwszą warstwę pasztetu w formie do pieczenia. Dodaj suszone śliwki i stwórz kolejne warstwy. Przy pomocy noża zrób na wierzchu pasztetu szachownicę. Dodaj orzechy i przykryj folią aluminiową.
  8. Piecz pasztet przez 90 minut, temperatura 200 stopni Celsjusza. Smacznego!