Mini koreczki Wellington

Mini koreczki Wellington nie tylko cudownie smakują, ale i genialnie się prezentują. Tym samym jest to idealny pomysł na fenomenalną przekąskę na imprezę.
Świetnym uzupełnieniem do naszej dzisiejszej przekąski jest koktajl Martini Fiero i Tonik.
Zobacz także: Szaszłyki na grilla z kurczaka
Składniki:
Porcje szt.Składniki na koreczki
- 600 g polędwica wołowa
- 1,5 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 2 łyżki masło
- 300 g pieczarki
- 150 g szpinak
- 1/2 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka świeży tymianek posiekany
- 2 łyżki ocet balsamiczny
- 1 łyżeczka musztarda dijon
- 1 szt. ciasto francuskie
- 1 szt. jajko roztrzepane
- 2 łyżki sezam
Składniki na koktajl Martini Fiero i Tonik
- 100 ml Martini Fiero
- 100 ml tonik
- kilka kostek lód
- 1 plaster pomarańcza
Sposób przygotowania:
- Podziel polędwicę wołową na 4 poziome pasy. Następnie dopraw je do smaku solą oraz pieprzem, po czym podsmaż na patelni po 30 sekund na każdej ze stron.
- Na rozgrzanej patelni z rozpuszczonym masłem podsmaż cebulę i pieczarki. Jako kolejne składniki dodaj: czosnek, szpinak, ocet balsamiczny, musztardę dijon, świeży tymianek, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Część mieszanki z patelni przełóż na ciasto francuskie. Na wierzchu umieść wcześniej przygotowane mięso, po czym zwiń w rulon.
- Gotowe roladki przenieść do formy do pieczenia. Na wierzchu każdego elementu rozprowadź jajko i posyp sezamem. Następnie piecz w piekarniku przez 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj koktajle. W tym celu umieść w szkle kostki lodu, alkohol i tonik. Nie zapomnij również o plastrze pomarańczy.
- Smacznego!
Komentarze