Mini pączki na patyczkach

PŁATNA WSPÓŁPRACA



Mini pączki na patyczkach to nasza kolejna propozycja na Tłusty Czwartek. Co więcej, jest o wiele lżejsza niż standardowe pączki smażone w głębokim oleju.
Nasze pączki przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Pączki z Ovi
Składniki:
Porcje szt.Rozczyn
- 100 ml mleko ciepłe
- 20 g świeże drożdże
- 1 łyżka cukier
- 1 łyżka mąka pszenna
Pozostałe składniki
- 250 g mąka pszenna
- 3 szt. żółtka
- 40 g cukier
- 50 g masło rozpuszczone


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania rozczynu. W tym celu połącz ze sobą: ciepłe mleko, świeże drożdże, cukier oraz mąkę pszenną.
- Teraz zmiksuj żółtka i cukier. Po chwili dodaj rozpuszczone masło, mąkę pszenną i wcześniej przygotowany rozczyn. Powstałe ciasto odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części i stwórz z nich małe kuleczki. Następnie nabij je na patyczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
- Tak wyrośnięte pączki piecz w Ovi przez 8-10 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Mini pączki udekoruj lukrem. Smacznego!
Komentarze