PrzepisPrzekąskiZapiekane plastry bakłażana z sosem, mozzarellą, pomidorami i gorgonzolą

Zapiekane plastry bakłażana z sosem, mozzarellą, pomidorami i gorgonzolą

Zapiekane plastry bakłażana z sosem, mozzarellą, pomidorami i gorgonzolą
Pyszności
17.08.2016 20:35, aktualizacja: 24.05.2017 14:00

Bakłażan to bardzo smaczne warzywo, które ma bardzo mało kalorii. Oprócz tego jest źródłem potasu, wapnia, magnezu i błonnika. Można przyrządzać go na masę różnych sposobów.

Dzisiaj chciałabym pokazać ci przepis na pyszną przekąskę z bakłażana, która stanie się hitem każdej imprezy bądź spotkania z przyjaciółmi. Będą to zapiekane plastry z bakłażana z sosem, mozzarellą, pomidorami i gorgonzolą.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 1 szt. bakłażan
  2. czosnek granulowany
  3. sól
  4. pieprz
  5. oregano
  6. oliwa z oliwek
  7. 170 g sos pomidorowy
  8. 100 g ser mozzarella starty
  9. 1 szt. pomidor pokrojony w kostkę
  10. 100 g gorgonzola
Sposób przygotowania:
1. Umyj bakłażana i pokrój go w plastry.
2. Ułóż plastry bakłażana na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przypraw je czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i polej oliwą z oliwek. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 15 minut.
3. Po 15 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika. Każdy plaster nasmaruj 1 łyżką sosu pomidorowego oraz każdy z nich posyp startą mozzarellą.
4. Następnie na każdym plastrze ułóż odsączone z soku pomidory i rozdrobnioną gorgonzolę. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C i piecz przez 10 minut.
5. Po 10 minutach wyjmij blaszkę z piekarnika i przełóż plastry bakłażana na talerz.
6. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także