PrzepisDeseryMini serniczki z dżemem, migdałami, borówkami i cukrem pudrem

Mini serniczki z dżemem, migdałami, borówkami i cukrem pudrem

Mini serniczki z dżemem, migdałami, borówkami i cukrem pudrem
Pyszności
01.11.2016 17:08, aktualizacja: 01.06.2017 12:48

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę smacznym i prostym deserem, ale kompletnie nie masz pomysłu, jak to zrobić? Nie przejmuj się, ponieważ już za chwilę podsunę ci świetną inspirację.

Poniżej zobaczysz przepis na mini serniczki z dżemem, migdałami, borówkami i cukrem pudrem. Są po prostu przepyszne, a oprócz tego wyglądają naprawdę uroczo!

Składniki:

  1. 100 g herbatniki
  2. 100 g płatki migdałów
  3. 6 szt. borówki
  4. 6 szt. foremki na babeczki
  5. 1 szt. woreczek spożywczy
  6. wałek do ciasta
  7. 50 g masło roztopione
  8. 2 łyżeczki olejek waniliowy
  9. 500 g serek śmietankowy
  10. 200 g cukier puder
  11. 3 łyżki mąka pszenna
  12. 2 szt. jajka
  13. 150 g kwaśna śmietana
  14. 6 łyżek dzem dowolny smak
Sposób przygotowania:
1. Do woreczka spożywczego włóż herbatniki i migdały. (zostaw trochę migdałów do wykończenia) Zamknij woreczek.
2. Połóż woreczek i zacznij wałkować go wałkiem do ciasta. W ten sposób pokruszysz herbatniki i migdały.
3. Zawartość woreczka przesyp do miski i dodaj roztopione masło i 1 łyżeczkę olejku waniliowego. Dobrze wymieszaj.
4. Na dno każdej foremki nałóż kilka łyżeczek mieszanki z pokruszonymi ciasteczkami. Włóż foremki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 10 minut.
5. Do miski włóż serek śmietankowy, cukier puder, mąkę pszenną, 1 łyżeczkę olejku waniliowego, jajka i kwaśną śmietanę. Mieszaj tak długo, aż masa będzie miała gładką i jednolitą konsystencję.
6. Po 10 minutach pieczenia wyjmij foremki z piekarnika. Na pokruszone ciasteczka nakładaj kolejno: 1 czubata łyżka mieszanki serowej, 1 łyżka dżemu i 1 czubata łyżka mieszanki serowej. Włóż foremki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na kolejne 10 minut.
7. Po 10 minutach wyjmij foremki z piekarnika i posyp babeczki z wierzchu pozostałymi płatkami migdałów. Włóż foremki do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni C i piecz przez 35 minut.
8. Po 35 minutach wyjmij babeczki z piekarnika i posyp je z wierzchu cukrem pudrem. Na szczycie każdej z nich połóż po jednej borówce.
9. I gotowe. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także