Składniki
|
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie wrzuć na nią pokrojoną pierś z kurczaka. Kiedy się podsmaży, przypraw curry, solą i pieprzem. (ilość przypraw według uznania, tak jak lubisz najbardziej)
Dodaj do kurczaka sos chilli i dokładnie wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia.
Na osobną patelnię wrzuć 20 g masła. Kiedy się rozpuści, dodaj pieczarki, cebulę, paprykę, pomidora. Przypraw solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.
Kiedy pieczarki i warzywa się podsmażą, dodaj do nich usmażonego wcześniej kurczaka. Kiedy soki puszczone przez pomidora się zagotują, zdejmij patelnię z ognia.
Z każdego placka tortilli wytnij kwadrat. W tym celu, najpierw odetnij jej boki, a następnie górę.
Każdy powstały kwadrat przetnij na 4 mniejsze kwadraty.
Do każdej foremki włóż po jednym kwadraciku tortilli. Następnie do każdego z nich włóż po ok. 1,5 łyżce farszu i 1 łyżce startego sera cheddar.
Następnie znów do każdej foremki włóż po kolejnym kwadraciku tortilli oraz po 1,5 łyżce farszu i 1 łyżce sera.
Za pomocą pędzelka, wystające kawałki placków tortilli nasmaruj roztopionym masłem.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 20 minut.
Po 20 minutach wyciągnij gotowe danie z piekarnika. Wyjmij tortille z foremek i połóż na talerzu. Jeżeli masz ochotę, możesz posmarować ich wierzch sosem pomidorowym oraz posypać świeżymi liśćmi pietruszki.
-
|