Miseczki z musem z łososia wędzonego

Miseczki z musem z łososia wędzonego to nasz sprawdzony przepis na pyszną przekąskę imprezową. Kiedy je przygotowujemy, znikają z talerzy w mgnieniu oka!
Idealnym uzupełnieniem do naszej dzisiejszej przekąski jest koktajl Martini Fiero i Tonik.
Zobacz także: Mini koreczki Wellington
Składniki:
Porcje szt.Podstawowe składniki
- 375 g ciasto francuskie
- 100 g łosoś wędzony
- 150 g twaróg/serek śmietankowy
- 1 łyżka chrzan tarty
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 8 szt. kapary w occie
Składniki na koktajl Martini Fiero i Tonik
- 100 ml Martini Fiero
- 100 ml tonik
- kilka kostek lód
- 1 plaster pomarańcza
Sposób przygotowania:
- Wytnij z arkusza ciasta francuskiego małe kółka.
- Następnie przy pomocy kieliszka wytnij z części elementów jeszcze mniejsze kółeczka.
- Na papierze do pieczenia ułóż pełne kółka. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu umieść kilka kółek z wyciętym środkiem. Tak przygotowane wieżyczki piecz w piekarniku przez 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj farsz do miseczek. W tym celu zmiksuj razem serek śmietankowy, łososia wędzonego, chrzan oraz pieprz.
- Przełóż powstałą mieszankę do rękawa cukierniczego i wypełnij nią upieczone miseczki z ciasta francuskiego. Gotowe przekąski udekoruj przy pomocy kaparów w occie.
- Czas na koktajle. Aby je przygotować, umieść w szkle kilka kostek lodu. Następnie wypełnij kieliszki Martini Fiero i tonikiem w proporcji 1:1.
- Na koniec dodaj do każdego koktajlu po plastrze pomarańczy. Smacznego!
Komentarze