PrzepisDania główneMozzarella w panierce nadziewana szynką szwarcwaldzką, orzechami włoskimi i rukolą

Mozzarella w panierce nadziewana szynką szwarcwaldzką, orzechami włoskimi i rukolą

Mozzarella w panierce nadziewana szynką szwarcwaldzką, orzechami włoskimi i rukolą
Pyszności
12.08.2016 13:19, aktualizacja: 01.06.2017 14:00

Mozzarella to popularny ser pochodzący z Włoch. Jest przyrządzony ze świeżego mleka bawolic. Ten ser w szybkim tempie zyskał ogromną sławę na całym świecie i najczęściej dodawany jest do pizzy.

Dzisiaj chciałabym pokazać ci nieco inny, ale bardzo ciekawy, sposób na mozzarellę - mozzarella w panierce nadziewana szynką szwarcwaldzką, orzechami włoskimi i rukolą. Brzmi świetnie, prawda?

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 2 kulki mozzarella w zalewie
  2. plastry szynka szwarcwaldzka pokrojona w kostkę
  3. garstka orzechy włoskie
  4. garstka liście rukoli posiekane
  5. 2 szt. jajka
  6. bułka tarta
  7. olej
Sposób przygotowania:
1. Odetnij górę każdej kulki mozzarelli i odłóż na bok.
2. Za pomocą łyżeczki, delikatnie wydrąż środek każdej kulki.
3. Do każdej kulki nałóż pokrojoną w kostkę szynkę szwardzwaldzką, orzechy włoskie i rukolę.
4. Przykryj każdą kulkę odkrojonymi wcześniej kawałkami sera.
5. Teraz zajmiemy się panierowaniem. W tym celu każdą kulkę zanurz najpierw w jajku, a potem posyp bułką tartą. Następnie ponownie zanurz w jajkach i ponownie obsyp bułką tartą.
6. Rozgrzej olej na patelni, a następnie włóż na nią kulki sera. Smaż z każdej strony tak długo, aż ser będzie z zewnątrz złocisto-brązowy.
7. Gotowe danie przełóż z patelni na talerz. Możesz podawać je samodzielnie lub z twoją ulubioną sałatką.
8. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także