Mozzarella w panierce nadziewana szynką szwarcwaldzką, orzechami włoskimi i rukolą

Mozzarella to popularny ser pochodzący z Włoch. Jest przyrządzony ze świeżego mleka bawolic. Ten ser w szybkim tempie zyskał ogromną sławę na całym świecie i najczęściej dodawany jest do pizzy.
Dzisiaj chciałabym pokazać ci nieco inny, ale bardzo ciekawy, sposób na mozzarellę – mozzarella w panierce nadziewana szynką szwarcwaldzką, orzechami włoskimi i rukolą. Brzmi świetnie, prawda?
Przepis poniżej.
Składniki:
Porcje- 2 kulki mozzarella w zalewie
- plastry szynka szwarcwaldzka pokrojona w kostkę
- garstka orzechy włoskie
- garstka liście rukoli posiekane
- 2 szt. jajka
- bułka tarta
- olej
Sposób przygotowania:
- Odetnij górę każdej kulki mozzarelli i odłóż na bok.
- Za pomocą łyżeczki, delikatnie wydrąż środek każdej kulki.
- Do każdej kulki nałóż pokrojoną w kostkę szynkę szwardzwaldzką, orzechy włoskie i rukolę.
- Przykryj każdą kulkę odkrojonymi wcześniej kawałkami sera.
- Teraz zajmiemy się panierowaniem. W tym celu każdą kulkę zanurz najpierw w jajku, a potem posyp bułką tartą. Następnie ponownie zanurz w jajkach i ponownie obsyp bułką tartą.
- Rozgrzej olej na patelni, a następnie włóż na nią kulki sera. Smaż z każdej strony tak długo, aż ser będzie z zewnątrz złocisto-brązowy.
- Gotowe danie przełóż z patelni na talerz. Możesz podawać je samodzielnie lub z twoją ulubioną sałatką.
- Smacznego!
Komentarze