Muffinki jabłkowe z uroczą plecionką

Muffinki jabłkowe to nasza wielka słabość. Dlatego dziś przygotowaliśmy je po raz kolejny, tym razem dekorując je przy pomocy plecionki z ciasta francuskiego. Pychotka!



Zobacz także: Przepis na pancakes z bananami dla juniora
Składniki:
Porcje- 1 szt. ciasto francuskie
- 3 szt. jabłka
- 70 g cukier brązowy
- 1/4 szkl. sok z cytryny
- 1/4 szkl. woda
- 1/4 łyżeczki kardamon
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżka mąka
- 1 szt. jajko roztrzepane
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania mieszanki z jabłkami. W tym celu połącz na palniku: pokrojone w drobną kostkę jabłka, wodę, sok z cytryny,
- ... brązowy cukier, cynamon i kardamon. Duś do czasu, aż kawałki jabłek staną się miękkie.
- Mieszankę z jabłkami połącz z mąką i dokładnie wymieszaj.
- W formie na muffinki rozprowadź masło. Następnie wytnij kółka z ciasta francuskiego i umieść je w formie. W każdej przegródce umieść farsz z jabłkami.
- Z reszty ciasta francuskiego stwórz plecionkę i ułóż ją na każdej muffince. Posmaruj każdy kawałek ciasta roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze