PrzepisDeseryMuffiny dyniowe

Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe
Pyszności
01.11.2020 17:00, aktualizacja: 02.11.2020 11:34

Genialne muffiny dyniowe połączyliśmy z orzechowo-cynamonowym kremem 😉  Całość uzupełniliśmy lukrem w dwóch kolorach, uzyskując niesamowite efekty 👍  Po prostu WOW!

Nasze muffiny upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Muffiny

  1. 300 g puree z dyni
  2. 200 g masło miękkie
  3. 1/2 szkl. cukier
  4. 4 szt. jajka
  5. 400 g mąka tortowa
  6. 20 g cukier waniliowy
  7. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  8. 1/2 łyżeczki cynamon
  9. 1 łyżka przyprawa do piernika

Krem cynamonowy

  1. 1 szt. śmietan-fix
  2. 2 łyżki cukier puder
  3. 1/2 szkl. orzechy włoskie posiekane
  4. 1 łyżeczka cynamon
  5. 250 ml śmietanka 30%

Dodatki

  1. rurki z kremem do dekoracji
  2. lukier zielony/pomarańczowy

Sposób przygotowania:

1. Podziel dynię na mniejsze kawałki, po czym usuń pestki. Tak przygotowaną dynię polej olejem i piecz przez 20 minut w Ovi Smart marki Philips (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

2. W międzyczasie przygotuj masę orzechową. W tym celu zmiksuj: śmietankę 30%, śmietan-fix, cukier puder i cynamon. Jako ostatni składnik dodaj posiekane orzechy. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

3. Czas zacząć pracować nad muffinami. Zacznij od zmiksowania masła i cukru. Następnie dodaj stopniowo jajka, puree z dyni, mąkę tortową, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.

Obraz

4. Powstałą mieszankę przenieś do foremek. Następnie piecz w Ovi przez 15-20 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Upieczone i ostudzone muffiny przełóż wcześniej przygotowaną masą. Następnie udekoruj lukrem w dwóch kolorach i rurkami z kremem.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także