Muffiny jajeczne w koszyczkach z zoodlowanej marchewki

Muffiny jajeczne w koszyczkach z zoodlowanej marchewki idealnie pasują do świątecznego klimatu. Dlatego też musisz wykorzystać je w tym roku na wielkanocnym śniadaniu.
Marchewkę do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.
Zobacz także: Leśny mech w wielkanocnym wydaniu
Składniki:
Porcje- 6 szt. jajka
- 1 szt. marchewka
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sól z podziałem na pół
- 1 łyżeczka pieprz z podziałem na pół
- 1/2 łyżeczki kurkuma
- 1/2 szkl. liście szpinaku
- liście sałaty do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania spiralek z marchewki w Zodlerze. Następnie połącz warzywo z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i kurkumą. Dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną marchewkę umieść w formie na muffiny i wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Na podpieczonych koszyczkach z marchewki umieść świeże liście szpinaku i surowe jajka.
- Każde jajko dopraw solą i pieprzem, po czym ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem na 12 minut.
- Gotowe muffiny możesz podać m.in. na liściach sałaty.
Komentarze