PrzepisMuffiny jajeczne z zoodlowanymi warzywami

Muffiny jajeczne z zoodlowanymi warzywami

Muffiny jajeczne z zoodlowanymi warzywami
Pyszności
26.04.2020 17:00, aktualizacja: 16.08.2020 16:30

Muffiny jajeczne to sprawdzony przepis na smaczne i szybkie śniadanie. Tym bardziej jeśli połączysz je z pysznymi warzywami. I tu czas na świetną zabawę, bo możesz nadać im ciekawe kształty!

W przygotowaniu warzyw pomógł nam Zoodler marki Philips.

Składniki:

  1. 2 szt. ziemniaki
  2. 1 szt. cukinia
  3. 40 g ser cheddar starty
  4. 6 szt. jajka
  5. 1/3 łyżeczki sól
  6. 1/3 łyżeczki pieprz
  7. 2 łyżki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. W zoodlerze przygotuj ziemniaki i cukinię. Dzięki temu w mgnieniu oka przygotujesz bazę na pyszne muffiny. Co więcej, praca z tym urządzeniem okaże się kreatywną zabawą. Koniec więc z nudą!

Obraz

2. Zoodlowane warzywa wstaw na 5 minut do mikrofalówki, aby zmiękły. Jeśli nie masz mikrofalówki, podsmaż warzywa na patelni.

Obraz

3. Do warzyw dodaj ser, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Podziel powstałą mieszankę w foremkach. Do każdego naczynia dodaj dodatkowo po jednym jajku. Teraz wstaw je do piekarnika na 15 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

5. I pyszne śniadanie dla całej rodziny jest już gotowe!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także