PrzepisDania główneZapiekane muszle makaronowe nadziewane przepysznym nadzieniem. Koniecznie ich spróbuj!

Zapiekane muszle makaronowe nadziewane przepysznym nadzieniem. Koniecznie ich spróbuj!

Zapiekane muszle makaronowe nadziewane przepysznym nadzieniem. Koniecznie ich spróbuj!
Pyszności
13.07.2016 17:00, aktualizacja: 01.06.2017 14:34

Masz ochotę na danie z makaronem? To świetnie, znajdujesz się w idealnym miejscu. Dzisiaj chciałabym pokazać ci świetny przepis na przyrządzenie zapiekanych muszli makaronowych z przepysznym nadzieniem.

Takie danie świetnie sprawdzi się np. jako przystawka lub przekąska na imprezę. Jestem pewna, że twoi goście będą pod wrażeniem, kiedy je zobaczą. Koniecznie ich wypróbuj!

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 60 g masło
  2. 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
  3. 1 szt. pierś z kurczaka
  4. 225 g świeżych liści szpinaku zmielona
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz
  7. 350 ml sos arrabiata
  8. 250 g serek śmietankowy
  9. 340 g muszle makaronowe
  10. 230 g ser cheddar starty
Sposób przygotowania:
1. Roztop 30 g masła na patelni. Następnie wrzuć na nią cebulę i zeszklij ją.
2. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodaj do niej zmielonego kurczaka i smaż tak długo, aż nie będzie miał różowego koloru.
3. Kiedy kurczak się usmaży dodaj szpinak i przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Duś tak długo, aż liście zmniejszą swoją objętość.
4. Kiedy liście szpinaku zmniejszą swoją objętość, dodaj 30 g masła i roztop je. Kiedy masło się rozpuści, dodaj sos arrabiata i wszystko wymieszaj.
5. Kiedy sos się zagotuje, dodaj do niego serek śmietankowy. Wymieszaj. Kiedy serek się roztopi, zdejmij patelnię z ognia.
6. Ugotuj muszle makaronowe według zaleceń na opakowaniu. Następnie odcedź je i wypłucz w wodzie. Za pomocą łyżki nałóż nadzienie do ugotowanych muszli.
7. Ułóż muszle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp je z wierzchu startym serem cheddar. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 20 minut.
8. Po 20 minutach wyjmij z piekarnika i przełóż muszle na talerz.
9. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także