PrzepisDania główneNadziewana pierś z kurczaka z szynką parmeńską w cieście francuskim
Nadziewana pierś z kurczaka z szynką parmeńską w cieście francuskim
Pyszności
26.03.2017 17:05, aktualizacja: 31.05.2017 15:36Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie nadziewanej piersi z kurczaka z szynką parmeńską w cieście francuskim.
Składniki:
- 2 szt. pierś z kurczaka rozbita
- sól
- pieprz
- 50 g serek śmietankowy
- plastry mozzarella
- szczypiorek posiekany
- 8 plastrów szynka parmeńska
- olej
- 400 g ciasto francuskie
- 1 szt. jajko rozmieszane
Sposób przygotowania:
1. Każdą pierś z kurczaka dopraw z obydwóch stron solą i pieprzem. Każdą z nich nasmaruj serkiem śmietankowym, połóż plastry mozzarelli i posyp posiekanym szczypiorkiem. Zawiń w rulon.
2. Każdą pierś z kurczaka zawiń w 4 plastry szynki parmeńskiej.
3. Rozgrzej olej na patelni, a następnie przełóż na nią kurczaka. Smaż przez ok. 5 minut, zmieniając strony.
4. Połóż piersi z kurczaka na cieście francuskim i wykrój z niego prostokąty. Przykryj prostokątami z ciasta i ponakłuwaj krawędzie widelcem. Nasmaruj wierzch jajkiem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
5. Po 20 minutach wyjmij gotowego kurczaka z piekarnika.
6. Smacznego!