PrzepisPrzekąskiPieczone słodkie ziemniaki nadziewane pysznym farszem

Pieczone słodkie ziemniaki nadziewane pysznym farszem

Pieczone słodkie ziemniaki nadziewane pysznym farszem
Pyszności
06.02.2017 17:03, aktualizacja: 01.06.2017 10:13

Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pieczonych słodkich ziemniaków faszerowanych pysznym nadzieniem.

Składniki:

  1. 2 szt. słodkie ziemniaki
  2. ręcznik papierowy
  3. pieprz
  4. 1 łyżeczka kmin rzymski
  5. 1 łyżeczka słodka papryka w proszku
  6. 1/4 szklanki czarna fasola
  7. żółty ser starty
  8. awokado pokrojone w kostkę
  9. 1 łyżka olej
  10. 1/2 szt. czerwona cebula pokrojona w kostkę
  11. 2 szt. pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  12. 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez praskę
  13. 1/2 szt. czerwona papryka pokrojona w kostkę
  14. 1/2 szt. zielona papryka pokrojona w kostkę
  15. 1/2 szt. żółta papryka pokrojona w kostkę
  16. sól
Sposób przygotowania:

1. Umyj ziemniaki, osusz je, a następnie owiń w ręcznik papierowy. Włóż do mikrofalówki na 10 minut. Po 10 minutach wyjmij je i ponakłuwaj za pomocą widelca. Zawiń ponownie w papier i włóż do mikrofalówki na dodatkowe 15 minut. Po 15 minutach odwiń je z papieru i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 30 minut.

Obraz

2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj kurczaka, czosnek, papryki, sól, pieprz, kmin rzymski i paprykę słodką w proszku. Pomieszaj. Kiedy kurczak będzie dosmażony, dodaj czarną fasolę i dobrze wszystko wymieszaj.

Obraz

3. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i przekrój je na pół. Wydrąż środek każdej połówki i dodaj go do przygotowanego wcześniej farszu. Wymieszaj.

Obraz

4. Do każdej połówki ziemniaka nałóż przygotowany farsz.

Obraz

5. Ułóż ziemniaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp je z wierzchu startym żółtym serem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 10 minut.

Obraz

6. Po 10 minutach wyjmij ziemniaki z piekarnika i przełóż je na talerz. Jeżeli masz ochotę, dodaj pokrojone w kostkę awokado.

Obraz
7. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także