Naleśniki ryżowe z daktylowym kremem

Takich naleśników jeszcze u nas nie było, dlatego też nie możecie ich przegapić. Gwarantujemy, że zakochacie się w nich od pierwszego kęsa ?
Składniki:
Porcje- 1,5 szkl. daktyle
- 500 ml woda wrzątek
- 150 g mąka ryżowa
- 150 g mąka kukurydziana
- 40 g mąka ziemniaczana
- 2 szczypty sól (z podziałem na pół)
- 500 ml mleko migdałowe
- 3 łyżki olej
- 3/4 szkl. mielone migdały
- 1/3 szkl. kakao
- syrop klonowy do dekoracji
- płatki migdałów do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na 10-15 minut. Dzięki temu zabiegowi zrobią się miękkie.
- W misce połącz ze sobą 3 rodzaje mąk: ryżową, kukurydzianą i ziemniaczaną. Dodaj szczyptę soli i olej, po czym dokładnie wymieszaj. Następnie zacznij dodawać stopniowo mleko migdałowe.
- Z powstałej mieszanki usmaż naleśniki.
- Czas na daktylowy krem. W tym celu połącz ze sobą odsączone daktyle, zmielone migdały, szczyptę soli oraz kakao. Powstałą mieszankę rozprowadź na naleśnikach i zwiń je w ulubiony sposób. Możesz dodać również syrop klonowy i migdały.
- Smacznego!
Komentarze