Naleśniki z ananasem

Składniki
Ciasto
Syrop
Nadzienie
Sposób przygotowania
  1. Przygotuj syrop. W tym celu na patelni roztop 1/2 szklanki masła, a następnie dodaj cukier brązowy i 1/2 szklanki soku z ananasa. Mieszaj tak długo, aż cukier się rozpuści. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, gotuj tak długo, aż zgęstnieje.
  2. Aby przygotować ciasto w misce dobrze wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier. Następnie dodaj mleko, 1/4 szklanki soku z ananasa, roztopione masło i ekstrakt z wanilii. Zmiksuj mikserem na jednolitą masę. Aby przygotować 1 naleśnika, na patelni lekko podsmaż plaster ananasa, a do jego środka włóż wiśnię.
  3. Zalej plaster ananasa ok. 1/4 szklanki przygotowanego ciasta.
  4. Kiedy się podsmaży (ok. 2 minuty), przewróć go na drugą stronę i smaż ok. 2 minuty. Usmaż pozostałe naleśniki z reszty ciasta oraz ananasa i wiśni.
  5. Gotowe naleśniki przełóż na talerz. Polej je z wierzchu przygotowanym wcześniej syropem.