Naleśniki z czerwoną papryką

Naleśniki to nasza wielka miłość, dlatego często goszczą w naszym menu. Tym razem postanowiliśmy podkręcić je przy pomocy czerwonej papryki. I była to jak najbardziej dobra decyzja!
W przygotowaniu idealnego ciasta na naleśniki pomógł nam blender próżniowy marki Philips.
Zobacz także: Sernik na zimno z orzechów
Składniki:
PorcjeNaleśniki 9 szt.
- 1,5 szkl mąka wrocławska
- 2 szt. jajka
- 1 szkl. mleko
- 1 szkl. woda gazowana
- 1 szt. czerwona papryka
- 2 łyżki olej roślinny
- 1 szczypta sól
Farsz
- 1 szt. marchewka
- 1 szt. cebula
- 400 g mielone mięso wołowe
- 400 g pomidory krojone
- 1 łyżka suszone oregano
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Dodatki
- 30 g ser cheddar
- natka pietruszki posiekana
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta na naleśniki. W tym celu połącz w blenderze: mąkę wrocławską, jajka, mleko, wodę gazowaną, sól, czerwoną paprykę i olej.
- Na dużej patelni podsmaż cebulę i marchewkę.
- Po chwili zacznij dodawać kolejne składniki: mięso wołowe, pomidory, czosnek, suszone oregano, sól i pieprz. Całą mieszankę podgrzewaj na palniku przez kilka minut.
- W międzyczasie zacznij smażyć naleśniki.
- Następnie umieść wcześniej przygotowany farsz na środku naleśnika i zwiń nadmiar ciasta do środka.
- Umieść nafaszerowane naleśniki w formie do pieczenia. Na każdym naleśniku ułóż plaster sera. Wstaw formę z naleśnikami do piekarnika na 10 minut (temp. 200 stopni).
- I pyszny obiad jest już gotowy!
Komentarze