Naleśniki z mascarpone

Naleśniki z kakaowym zygzakiem wypełniliśmy po brzegi miksem z mascarpone, malinami i biszkoptem nasączonym w kawie. Takiej kombinacji smakowej nie sposób odmówić!



Naleśniki do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także: Wieloowocowy tort w galaretce
Składniki:
PorcjeNaleśniki
- 1 szkl. mąka pszenna
- 2 szt. jajka
- 1 szkl. mleko
- 1/2 szkl. woda
- 3 łyżki masło roztopione
- 2 łyżki ciemne kakao
Nadzienie
- 500 g mascarpone
- 500 ml śmietanka 36 %
- 100 g cukier puder
- 2 łyżki ekstrakt waniliowy


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta na naleśniki. W tym celu połącz w blenderze: mleko, wodę, jajka, roztopione masło, mąkę i cukier puder. Z powstałej mieszanki odlej szklankę mieszanki i połącz w blenderze razem z kakao.
- Na rozgrzanej patelni zrób zygzak z mieszanki z kakao.
- Po chwili dodaj drugi miks na ciasto na naleśniki.
- Kiedy naleśniki będą już usmażone, przygotuj nadzienie. Zmiksuj ze sobą: mascarpone, śmietankę, cukier puder i ekstrakt waniliowy.
- Wróć do pracy nad naleśnikami. Natnij je w 4 miejscach, na środku umieść miseczkę i ułóż w środku naleśniki.
- Teraz wypełnij je nadzieniem i świeżymi owocami.
- Na koniec dodaj biszkopt, pamiętaj aby nasączyć go kawą.
- Na wierzchu rozprowadź kolejną warstwę z mascarpone i zwiń wystające części naleśnika do środka. Następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Gotowy deser udekoruj według upodobania. Smacznego!
Komentarze