PrzepisDania główneZapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym z mozzarellą

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym z mozzarellą

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym z mozzarellą
Pyszności
19.09.2018 10:55, aktualizacja: 20.09.2018 09:05

Naleśniki można przyrządzać na wiele sposobów. Można jednak podzielić je na słodkie, czyli np. z dżemem, czekoladą i na wytrwane, czyli np. z kurczakiem, serem.

Dzisiaj skupimy się na drugiej grupie. W tym artykule zobaczysz przepis na danie, które dosłownie zwali cię z nóg - zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym z mozzarellą. Po prostu pyszności!

Składniki:

  1. Naleśniki - ciasto:
  2. 230 g mąka
  3. 115 g parmezan starty
  4. 1 szt. jajko
  5. 1 szczypta sól
  6. 1 szczypta pieprz
  7. 1 szczypta gałka muszkatołowa
  8. 1 szczypta czosnek granulowany
  9. 750 g sos pomidorowy
  10. 1 szczypta oregano
  11. 200 g ser mozzarella tarty
  12. 2 szt. jajka
  13. 230 ml mleko
  14. 170 ml woda
  15. 1 szczypta sól
  16. 3 łyżki masło/olej
  17. Naleśniki - nadzienie i reszta składników:
  18. 200 g szpinak
  19. 100 g ser ricotta

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsyp mąkę, 2 jajka, mleko, wodę i szczyptę soli. Zmiksuj na gładką masę, a następnie dodaj olej lub roztopione masło. Ponownie zmiksuj. Rozgrzej patelnię i z przygotowanego ciasta usmaż kilka cienkich naleśników.

Obraz

2. Do miski włóż szpinak, ricottę, parmezan, jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i czosnek granulowany. (ilość przypraw według uznania) Dokładnie wszystko wymieszaj.

Obraz

3. Powstałym nadzieniem posmaruj naleśniki i zawiń w ruloniki.

Obraz

4. Ułóż naleśniki w naczyniu żaroodpornym, a ich wierzch nasmaruj sosem pomidorowym i posyp oregano. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.

Obraz

5. Po 15 minutach wyjmij naczynie z piekarnika, a na jego wierzchu ułóż plastry sera mozzarella. Włóż naczynie do piekarnika na 5 minut.

Obraz

6. Kiedy ser się roztopi, wyjmij naczynie z piekarnika.

Obraz

7. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także