PrzepisPrzekąskiMuffinkowe hot-dogi z kukurydzą i kiełbaską. Kiedy ich spróbujesz, na pewno skradną twoje serce!
Muffinkowe hot‑dogi z kukurydzą i kiełbaską. Kiedy ich spróbujesz, na pewno skradną twoje serce!
Pyszności
10.05.2016 18:13, aktualizacja: 18.05.2017 17:27Muffiny to ciasto w kształcie babeczki. W ostatnim czasie zyskały sporą popularność w naszym kraju. Zazwyczaj podaje się je na słodko.
Ostatnio jednak miałam okazję spróbować babeczek w nieco innej odsłonie: z serem żółtym, kukurydzą, majonezem, kiełbaską i ketchupem.
Przyznaję, że ich smak był po prostu wspaniały. Kiedy ich spróbujesz, na pewno skradną twoje serce!
Dokładny przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
- 3 łyżki kukurydza
- 1 łyżka majonez
- ketchup
- 120 g mąka
- 2 łyżki cukier
- 3 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżka sól
- 100 g żółty ser starty
- 200 ml mleko
- 1 szt. jajko
- 6 szt. kiełbaski małe
Sposób przygotowania:
1. Do miseczki włóż kukurydzę i majonez. Dokładnie wymieszaj.
2. Do osobnej miski włóż mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, starty ser żółty ser oraz wbij jajko. Wszystkie składniki mieszaj tak długo, aż otrzymasz gładką i jednolitą masę.
3. Otrzymaną masę równomiernie ponakładaj do foremek.
4. Następnie za pomocą łyżki, nałóż kukurydzę pomieszaną wcześniej z majonezem.
5. Na każdą babeczkę nałóż jedną kiełbaskę, a następnie polej ją ketchupem.
6. Włóż muffiny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.
7. Po 20 minutach wyjmij gotowe babeczki. Smacznego!