Obłędne kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Te kotlety ziemniaczane były ulubionym przysmakiem naszego dzieciństwa. W połączeniu z sosem pieczarkowym tworzą wymarzony duet!
Zobacz także: Przekąska z brokuła
Składniki:
Porcje szt.Kotleciki ziemniaczane
- 500 g ziemniaki ugotowane
- 1 szt. cebula usmażona na maśle
- 3 łyżki mąka pszenna
- 3 łyżki szczypiorek
- 2 szt. jajka
- 1 szkl. bułka tarta
- 2 łyżki masło klarowane do smażenia
Sos pieczarkowy
- 250 g pieczarki
- 1 szt. cebula
- 300 ml śmietanka 30%
- 1 łyżka sól
- 1 łyżka pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Następnie połącz je z: jajkami, szczypiorkiem, bułką tartą, usmażoną cebulą, mąką pszenną, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej mieszanki zrób mini kotleciki.
- Następnie smaż je na rozgrzanej patelni po kilka minut na każdej ze stron.
- Gotowe kotleciki podawaj z sosem pieczarkowym.
Komentarze