PrzepisDeseryOdwrócona tarta jabłkowa

Odwrócona tarta jabłkowa

Odwrócona tarta jabłkowa
Pyszności
15.02.2020 17:00, aktualizacja: 16.08.2020 15:02

Tarta jabłkowa w naszej kuchni nie tylko jest odwrócona, ale też mocno zakręcona. Takiej kombinacji nie możesz przegapić. Zakochasz się w niej od pierwszego kęsa ❤️?

W przygotowaniu oryginalnej tarty pomógł nam  Zoodler marki Philips.

Składniki:

Kruche ciasto

  1. 220 g mąka krupczatka
  2. 120 g masło schłodzone
  3. 80 g cukier puder
  4. 1 szt. żółtko
  5. 1 szczypta sól

Karmel

  1. 200 g cukier
  2. 50 g masło

Pozostałe składniki

  1. 6 szt. jabłka
  2. lody waniliowe

Sposób przygotowania:

1. Pracę nad tartą rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. W tym celu połącz mąkę krupczatkę, schłodzone masło, cukier puder, żółtko oraz sól.

Obraz

2. Kiedy z mieszanki powstanie już ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki. W międzyczasie zzoodluj jabłka i...

Obraz

3. ...zrób domowy karmel. W tym celu połącz na palniku cukier i masło.

Obraz

4. Na spodzie formy rozprowadź część karmelu. Następnie umieść w środku wcześniej przygotowane jabłka i dodaj więcej karmelu.

Obraz

5. Na wierzchu ułóż kruche ciasto i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Gotowe ciasto możesz podać m.in. z lodami. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także