Odwrócona tarta jabłkowa

Porcje
6
Porcje
6
Składniki
Kruche ciasto
Karmel
Pozostałe składniki
Sposób przygotowania
  1. Pracę nad tartą rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. W tym celu połącz mąkę krupczatkę, schłodzone masło, cukier puder, żółtko oraz sól.
  2. Kiedy z mieszanki powstanie już ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki. W międzyczasie zzoodluj jabłka i…
  3. …zrób domowy karmel. W tym celu połącz na palniku cukier i masło.
  4. Na spodzie formy rozprowadź część karmelu. Następnie umieść w środku wcześniej przygotowane jabłka i dodaj więcej karmelu.
  5. Na wierzchu ułóż kruche ciasto i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).
  6. Gotowe ciasto możesz podać m.in. z lodami. Smacznego!