Odwrócone karmelowo-bananowe babeczki

Babeczki to moja ogromna słabość, dlatego też często piekę je w swojej kuchni. I oto kolejna propozycja z ich udziałem, która mam nadzieję bardzo się Wam spodoba ?
Składniki:
PorcjeBananowa góra
- 6 łyżeczek masło miękkie
- 1/4 szkl. brązowy cukier
- 4 szt. banany
Babeczki
- 1 szkl. mąka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 1/2 łyżeczki gałka muszkatałowa
- 1/4 łyżeczki sól
- 1/2 szkl. brązowy cukier
- 1/3 szkl. olej
- 2 szt. jajka duże
- 3 łyżki mleko
- 3 łyżki rum
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 3/4 tabliczki gorzka czekolada posiekana
Sposób przygotowania:
- W formie na muffinki rozprowadź masło i brązowy cukier. Wstaw do piekarnika na 10 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).
- W każdym otworze umieść plastry bananów (jak na zdjęciu poniżej).
- W misce połącz ze sobą mąkę, brązowy cukier, sól, gałkę muszkatałową, cynamon i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce zmiksuj razem jajka, mleko, olej, ciemny rum i ekstrakt waniliowy. Ponownie dokładnie wymieszaj.
- Połącz obie mieszanki, a na końcu dodaj czekoladę.
- Przelej ciasto do foremek i piecz w piekarniku ok. 20 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).
- Gotowe babeczki możesz udekorować karmelem. Smacznego!
Komentarze