Owocowe tiramisu

Owocowe tiramisu to nasza najnowsza miłość, która nie tylko świetnie smakuje, ale i genialnie się prezentuje. Takie kombinacje lubimy najbardziej!
W przygotowaniu pysznego deseru pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.
Zobacz także: Malinowy sernik na spodzie z herbatników
Składniki:
Porcje- 800 g czerwone owoce mrożone
- 1/2 szkl. cukier
- 3 szt. jajka z podziałem na białka i żółtka
- 1/2 szkl. cukier puder
- 10 g cukier waniliowy
- 100 g ciasteczka amaretti
- 1 szczypta sól
- 250 g serek mascarpone
- maliny do dekoracji
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Umieść w garnku mrożone owoce. Następnie dodaj cukier i gotuj ok. 10 minut.
- W misce połącz ze sobą żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Powstałą mieszankę odstaw na bok.
- W kolejnej misce ubij białka ze szczyptą soli.
- Teraz połącz mascarpone z mieszankami z obu misek.
- Przestudzone owoce zblenduj.
- Następnie stwórz w pucharku warstwę z czerwonych owoców, ciasteczek amaretti i mieszanki z mascarpone. Powtórz kolejno każdą warstwę. Gotowy deser wstaw do lodówki minimum na 8 godzin.
- Przed podaniem udekoruj tiramisu przy pomocy świeżych malin i mięty. Smacznego!
Komentarze