Pyszności
22.02.2017 17:00, aktualizacja: 31.05.2017 15:57Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie pysznych czekoladowych pączków bez smażenia. Idealne na tłusty czwartek!
Składniki:
- 1 1/4 szklanki mąka
- 1 1/2 szklanki cukier
- 1 1/2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- kolorowa posypka
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 szklanka kakao
- 1/2 szklanki olej kokosowy
- 1/2 szklanki mleko
- 1/4 szklanki kawa
- 1 szt. jajko
- 1/2 łyżeczki biały ocet
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj ze sobą 1 1/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 szklanki kakao.
2. W osobnej misce wymieszaj ze sobą 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki kawy, 1 jajko, 1/2 łyżeczki octu białego i 1/2 ekstraktu waniliowego.
3. Połącz zawartość obydwóch misek i wymieszaj na gładką i jednolitą masę.
4. Przełóż masę do rękawa do dekoracji ciast i wyciśnij ją do foremek na donaty. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 8 minut.
5. W misce dokładnie rozmieszaj ze sobą 1 szklankę cukru, 2 łyżki mleka, 1 szczyptę soli, 3 łyżki kakao i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Jeżeli mieszanka będzie zbyt gęsta, dolej większą ilość mleka.
6. Górę każdego upieczonego pączka namocz w przygotowanej mieszance, a następnie posyp z wierzchu kolorową posypką. Ułóż pączki na talerzu i włóż je do lodówki na minimum 30 minut.
7. Po 30 minutach wyjmij pączki z lodówki.
8. Smacznego!