Pad thai z grilla

Czegoś takiego jeszcze u nas nie było. Specjalnie z myślą o Was, przygotowaliśmy pyszne danie prosto z kuchni tajskiej. Pad thai z grilla, bo o nim mowa, skradł nasze serca od pierwszego kęsa. Z Wami będzie tak samo!
Pyszne danie przygotowaliśmy na grillu gazowym Onyx 4 S marki Campingaz.
Zobacz także: Paella z grilla
Składniki:
Porcje- 1/4 szkl. olej roślinny
- 2 szt. cebula szalotka
- 3 ząbki czosnek
- 2 szt. papryczka chili
- 5 łyżek sos sojowy
- 3 łyżki pasta z tamaryndowca
- 1 szt. limonka
- 2 szt marchewki
- 400 g makaron ryżowy ugotowany
- 1 szkl. szczypiorek posiekany
- 5 szt. jajka
- 400 g tofu
- 1 szt. brokuł
- 1 szt. czerwona papryka
- 1 szt. żółta papryka
- 300 g orzeszki ziemne prażone
- 2 łyżki sos sriracha
- 30 g kiełki fasoli mung
Sposób przygotowania:
- Ułóż tofu na płycie grillowej. Z każdej strony rozsmaruj delikatnie sos sojowy.
- Na patelni połącz ze sobą: cebulę szalotkę, czosnek i papryczki chili.
- Po chwili dodaj na patelnię sos sojowy, sos sriracha, pastę z tamaryndowca oraz miód.
- Do patelni dodaj również sok z limonki, marchewki oraz kiełki fasoli mung. Dokładnie wymieszaj i smaż całą mieszankę ok. 2-3 minuty.
- W międzyczasie dodaj na płytę grillową papryki i brokuła.
- Wróć do pracy nad zawartością patelni. Dodaj do naczynia ugotowany makaron ryżowy.
- Na koniec dodaj jajka i szczypiorek. Dokładnie wymieszaj.
- Połącz teraz wszystkie składniki i podawaj swoim bliskim. Smacznego!
Komentarze