Pad Thai z kurczakiem

Lubisz kuchnię azjatycką? Dziś wspólnie przygotujemy pyszne pad thai z kurczakiem. Kiedy serwujemy je naszym bliskim, są zachwyceni. I zawsze proszą o dokładkę.



Nasze genialne danie przygotowaliśmy przy pomocy patelni wok marki Peter Cook z linii Pro Line. Sprzęt tej marki kupisz wyłącznie w sieci sklepów PEPCO.
Zobacz także: Gulasz z indyka z makaronem
Składniki:
Porcje- 250 g makaron ryżowy
- 5 łyżek olej roślinny
- 200 g tofu naturalne
- 2 szt. filety z kurczaka
- 1 szt. marchewka
- 2 ząbki czosnek
- 4 szt. jajka
- 1 pęczek szczypiorek
- 100 g orzeszki ziemne niesolone
Sos
- 4 łyżki miód
- 4 łyżki sos rybny
- 1 łyżka pasta z tamaryndowca
- 1 szt. limonka sok
- 2 ząbki czosnek


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania tofu. W tym celu smaż je w patelni wok na dużym ogniu ok. 4 minut. W międzyczasie zalej wrzątkiem makaron ryżowy i odstaw na 10 minut.
- Na tej samej patelni przygotuj kurczaka. Smaż go ok. 5 minut.
- Następnie dodaj na patelnię: marchewkę, miód, sos rybny, pastę z tamaryndowca, sok z limonki oraz czosnek.
- Nie zapomnij również o makaronie ryżowym i szczypiorku.
- Na koniec dodaj na patelnię jajka oraz wcześniej przygotowane tofu. Dokładnie wymieszaj.
- Gotowe danie podawaj z orzeszkami i limonką. Smacznego!
Komentarze