Paella z grilla

Paella z grilla z owocami morza to gotowy przepis na oryginalną ucztę dla całej rodziny. Przyszykuj dla swoich bliskich wyjątkową kolację i zabierz ich w podróż kulinarną dookoła świata 👩🍳🥰



Przepyszne danie przygotowaliśmy na grillu gazowym Campingaz Premium 4 S.
Zobacz także: Pizza z grilla na 4 sposoby
Składniki:
Porcje- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 6 szt. udka z kurczaka
- 200 g groszek cukrowy
- 400 g pomidory pelati
- 2 łyżki wędzona papryka
- 1 łyżka sól morska
- 1 łyżeczka pieprz
- 0,1 g szafran nitki
- 500 g ryż okrągły do paelli
- 400 g surowe krewetki
- 500 g mule
- 3 gałązki świeży rozmaryn
- 200 ml woda
Sposób przygotowania:
- Pokrój udka na mniejsze kawałki, po czym podsmaż je na oliwie z oliwek na grillu. Jako kolejny składnik dodaj groszek cukrowy.
- Nie zapomnij również o pomidorach pelati, wędzonej papryce, wodzie, soli morskiej i pieprzu. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilka minut.
- Następnie dodaj szafran i ryż. Gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut.
- Po tym czasie dodaj na grilla krewetki oraz mulle. Grilluj owoce morza z obu stron ok. 2-3 minuty.
- Po chwili przenieś krewetki i mulle do pozostałych składników. Na koniec dodaj świeży rozmaryn i przykryj na 5 minut.
- I gotowe! Smacznego 🥰
Komentarze