Paluszki z kurczaka w panierce z rozpływającym się żółtym serem

W tym artykule pokażę ci przepis na doskonałą przekąskę – paluszki z kurczaka w panierce z rozpływającym się żółtym serem.
Są przepyszne i doskonale sprawdzą się np. jako przysmak imprezowy. Możesz być pewien, że twoi goście będą pozytywnie zaskoczeni, kiedy ich spróbują.
A więc do dzieła. Przepis poniżej.
Składniki:
Porcje- 700 g mięso mielone z kurczaka
- sól
- 3 łyżki zioła prowansalskie
- olej
- 450 g żółty ser pokrojony w paski
- 240 g bułka tarta
- pieprz
- 240 g mąka
- 2 szt. jajka rozbite i rozmieszane
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż mięso mielone i przypraw je solą i 2 łyżkami ziół prowansalskich. Dobrze wymieszaj.
- Namocz dłonie olejem i nałóż na nie 4 łyżki mięsa i rozpłaszcz je. Na środku połóż pasek żółtego sera, a następnie uformuj mięso w paluszek tak, aby ser był przez nie zakryty. Powtórz tę samą czynność z pozostałym mięsem i serem.
- Ułóż paluszki na blaszce do pieczenia i włóż ją do lodówki na 15 minut.
- Teraz zajmiemy się panierowaniem. W tym celu do jednej miski wsyp bułkę tartą, sól, pieprz i 1 łyżkę ziół prowansalskich. Wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę, a do trzeciej wlej jajka. Każdy paluszek namocz najpierw w jajku, następnie posyp mąką, a na koniec bułką tartą z przyprawami.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią paluszki. Smaż tak długo, aż kurczak będzie dosmażony, a panierka z obydwóch stron będzie miała złocisto brązowy kolor. Następnie przełóż paluszki na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu.
- Gotowe paluszki przełóż na talerz. Podawaj samodzielnie lub z twoim ulubionym sosem.
- Smacznego!
Komentarze