PrzepisPrzekąskiPaluszki z kurczaka w panierce z rozpływającym się żółtym serem

Paluszki z kurczaka w panierce z rozpływającym się żółtym serem

Paluszki z kurczaka w panierce z rozpływającym się żółtym serem
Pyszności
18.11.2016 17:02, aktualizacja: 01.06.2017 12:10

W tym artykule pokażę ci przepis na doskonałą przekąskę - paluszki z kurczaka w panierce z rozpływającym się żółtym serem.

Są przepyszne i doskonale sprawdzą się np. jako przysmak imprezowy. Możesz być pewien, że twoi goście będą pozytywnie zaskoczeni, kiedy ich spróbują.

A więc do dzieła. Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 700 g mięso mielone z kurczaka
  2. sól
  3. 3 łyżki zioła prowansalskie
  4. olej
  5. 450 g żółty ser pokrojony w paski
  6. 240 g bułka tarta
  7. pieprz
  8. 240 g mąka
  9. 2 szt. jajka rozbite i rozmieszane
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż mięso mielone i przypraw je solą i 2 łyżkami ziół prowansalskich. Dobrze wymieszaj.
2. Namocz dłonie olejem i nałóż na nie 4 łyżki mięsa i rozpłaszcz je. Na środku połóż pasek żółtego sera, a następnie uformuj mięso w paluszek tak, aby ser był przez nie zakryty. Powtórz tę samą czynność z pozostałym mięsem i serem.
3. Ułóż paluszki na blaszce do pieczenia i włóż ją do lodówki na 15 minut.
4. Teraz zajmiemy się panierowaniem. W tym celu do jednej miski wsyp bułkę tartą, sól, pieprz i 1 łyżkę ziół prowansalskich. Wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę, a do trzeciej wlej jajka. Każdy paluszek namocz najpierw w jajku, następnie posyp mąką, a na koniec bułką tartą z przyprawami.
5. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią paluszki. Smaż tak długo, aż kurczak będzie dosmażony, a panierka z obydwóch stron będzie miała złocisto brązowy kolor. Następnie przełóż paluszki na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu.
6. Gotowe paluszki przełóż na talerz. Podawaj samodzielnie lub z twoim ulubionym sosem.
7. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także