Paluszki z kurczaka w panierce z rozpływającym się żółtym serem

W tym artykule pokażę ci przepis na doskonałą przekąskę – paluszki z kurczaka w panierce z rozpływającym się żółtym serem.

Są przepyszne i doskonale sprawdzą się np. jako przysmak imprezowy. Możesz być pewien, że twoi goście będą pozytywnie zaskoczeni, kiedy ich spróbują.

A więc do dzieła. Przepis poniżej.

Paluszki z kurczaka w panierce z rozpływającym się żółtym serem
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Paluszki z kurczaka w panierce z rozpływającym się żółtym serem
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż mięso mielone i przypraw je solą i 2 łyżkami ziół prowansalskich. Dobrze wymieszaj.
    Do miski włóż mięso mielone i przypraw je solą i 2 łyżkami ziół prowansalskich. Dobrze wymieszaj.
  2. Namocz dłonie olejem i nałóż na nie 4 łyżki mięsa i rozpłaszcz je. Na środku połóż pasek żółtego sera, a następnie uformuj mięso w paluszek tak, aby ser był przez nie zakryty. Powtórz tę samą czynność z pozostałym mięsem i serem.
    Namocz dłonie olejem i nałóż na nie 4 łyżki mięsa i rozpłaszcz je. Na środku połóż pasek żółtego sera, a następnie uformuj mięso w paluszek tak, aby ser był przez nie zakryty. Powtórz tę samą czynność z pozostałym mięsem i serem.
  3. Ułóż paluszki na blaszce do pieczenia i włóż ją do lodówki na 15 minut.
    Ułóż paluszki na blaszce do pieczenia i włóż ją do lodówki na 15 minut.
  4. Teraz zajmiemy się panierowaniem. W tym celu do jednej miski wsyp bułkę tartą, sól, pieprz i 1 łyżkę ziół prowansalskich. Wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę, a do trzeciej wlej jajka. Każdy paluszek namocz najpierw w jajku, następnie posyp mąką, a na koniec bułką tartą z przyprawami.
    Teraz zajmiemy się panierowaniem. W tym celu do jednej miski wsyp bułkę tartą, sól, pieprz i 1 łyżkę ziół prowansalskich. Wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę, a do trzeciej wlej jajka. Każdy paluszek namocz najpierw w jajku, następnie posyp mąką, a na koniec bułką tartą z przyprawami.
  5. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią paluszki. Smaż tak długo, aż kurczak będzie dosmażony, a panierka z obydwóch stron będzie miała złocisto brązowy kolor. Następnie przełóż paluszki na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu.
    Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią paluszki. Smaż tak długo, aż kurczak będzie dosmażony, a panierka z obydwóch stron będzie miała złocisto brązowy kolor. Następnie przełóż paluszki na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu.
  6. Gotowe paluszki przełóż na talerz. Podawaj samodzielnie lub z twoim ulubionym sosem.
    Gotowe paluszki przełóż na talerz. Podawaj samodzielnie lub z twoim ulubionym sosem.
  7. Smacznego!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×