Pampuchy – bułki na parze

Bułki na parze, czyli pampuchy, to hit naszego dzieciństwa. Uwielbialiśmy jeść je zarówno na śniadanie, jak i deser. Mamy nadzieję, że Wy również ciepło je wspominacie i dzisiejszy przepis skradnie Wasze serca.
Choć na chwilę przeniesiemy się do szczęśliwych lat dzieciństwa i jeszcze raz poczujemy wyjątkowe smaki wprost z kuchni naszych mam i babć.
W przygotowaniu pampuchów pomógł nam parowar marki Philips.
Zobacz także: Indyk z warzywami z parowaru
Składniki:
PorcjePampuchy
- 500 g mąka przesiana
- 200 ml ciepłe mleko
- 2 szt. jajka
- 2 szt. żółtka
- 50 g masło roztopione
- 30 g cukier łyżka do zaczynu
- 25 g świeże drożdże
Dodatki
- śmietana 18%
- orzechy włoskie posiekane
Sposób przygotowania:
- W małej misce przygotuj zaczyn (połącz ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżkę cukru). Odstaw na 15 minut. Następnie przesiej mąkę i połącz ją z zaczynem.
- Jako kolejne składniki dodaj: żółtka, jajka, resztę cukru oraz roztopione masło. Z mieszanki stwórz jednolite ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Po tym czasie podziel ciasto na 10 części i wyrób kuleczki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 15-20 minut.
- W międzyczasie przygotuj polewę owocową. W tym celu połącz w garnku na palniku borówki, jeżyny oraz miód.
- Pampuchy gotuj na parze przez 7-8 minut.
- Gotowe bułki udekoruj przy pomocy śmietany, polewy oraz posiekanych orzechów. Smacznego!
Komentarze